Bečki ZOO – Tiergarten Schönbrunn

Bečki ZOO – Tiergarten Schönbrunn

Bečki Zoo vrt nalazi se u južnom predgrađu i dio je carskog kompleksa Palate Šenbrun (Schönbrunn). Zvanično je najstariji zoološki vrt na svijetu, osnovan još 1752. godine kao „mjesto carske menažerije“.

Zamišljen kao bašta sa kitnjastim, carskim paviljonom u centralnom dijelu, bio je okružen sa 13 kaveza različitih životinja. O lijpom vremenu, čuveni carski par – Marija Terezija i Franjo I, često je doručkovao okružen kavezima sa životinjama. Osim Carskog paviljona za doručak (sada – kafeterija i restoran), iz tog vremena ostale su i druge barokne zgrade koje i danas krase bašte zoološkog vrta.

7

 

Jedan od tri ulaza u bečki ZOO vrt (najbliži palati), nalazi se u jugozapadnom dijelu Šenbrunske bašte. Osim uobičajenih životinja koje posjeduju zoološki vrtovi Evrope, u bečkom možete vidjeti i nekoliko atraktivnih životinja kojima se mogu pohvaliti rijetko koji vrtovi u svijetu.

U donjem djelu kompleksa, blizu zgrade Terarijuma (gmizavci i vodozemci) i paviljona za noćne životinje (zbog čega je čitava unutrašnjost u mraku – samo životinje „svjetle“), nalazi se velika zgrada u kojoj iza stakla možete vidjeti dvije pande: Yang Yang i Long Hui. Bečki vrt bio je mjesto gde je 2007. rođena i njihova beba – prva panda u svijetu rođena u zarobljeništvu. Interesanto je da je 100 godina prije bebe pande Fu Long, u ovom ZOO vrtu rođen prvi slon u zarobljeništvu. Nedaleko od kućice u kojoj žive pande, nalazi se nešto manja zgrada sa dvije australijske koale.

U središnjem dijelu zoološkog vrta obavezno obiđite Amazonsku prašumu, ogromni staklenik na obronku brda, na nekoliko nivoa, u kome je temperatura vazduha konstantnih 28º C. Hodajući pravom prašumom sa tropskim biljkama, među papagajima, kornjačama i drugim životinjama, kretat ćete se uzbrdo i nizbrdo po visećim, drvenim mostićima, držeći se za kanape. Ako je spoljna temperatura niža od 20 stepeni, fotoaparat zaboravite – zbog velikog nivoa vlage i konstantne tropske temperature, objektiv se magli kao od šale! Na obodu ogromnog staklenika sa Amazonskom prašumom, nalazi se stakleni lift, koji vodi sa donjeg na gornji nivo, i obratno.

Jedna od najinteresantnijih kućica u ZOO vrtu je i Polarium. Čitav kružni prostor  (kao iglo) uređen je da udomi dvije vrste simpatičnih pingvina. Dok se u gornjem dijelu, iza stakla, gegaju po santama leda, ispod njih se u presjeku vidi veliki bazen sa vodom u kojoj vješto plivaju. Osim Polarne kuće, u bečkom ZOO vrtu  postoji i Kuća pustinje, kao i Akvarijum.

Malim posjetiocima ZOO vrta na raspolaganju su ljuljaške, klackalice, kao i penjalice, kao na primjer ona sa zidom na kojem su oslikani crni gušteri, o koji su pričvršćeni narandžasti klinovi za „slobodno“ penjanje. Po vrtu saobraća i dječiji voz (Panorama train), čija tura obuhvata gotovo sve dijelove ostatka bašte Šenbrun.

 


KAKO STIĆI: www.zoovienna.at / Maxingstraße 13b, tel: +43 1 877 92 94-0 / Metro stanica: U4 – Hietzing (Tiergarten), tramvaji: 10, 58 i 60.


RADNO VRIJEME: April – septembar 9.00 – 18.30 h; Mart i oktobar do 17.30; Novembar – februar do 16.30 h. Voz „Panorama“ saobraća od 10 do 18 h.


Kraj radnog vremena se već 240 godina tradicionalno oglašava zvonom po imenu „Kaiserglöckerl“ („Carevo zvono“), koje je korišteno i u carsko doba da označi dolazak cara u posjetu menažeriji.


ULAZNICE: Odrasli: 14 Eura, djeca 6 – 18 godina: 6 Eura, mlađa djeca – besplatno. Panorama voz (dnevne karte): odrasli 6 Eura / djeca 4 Eura.


Ivana Dukčević, Furaj.ba