Bečki zoološki vrt – Tiergarten Schönbrunn

Bečki zoološki vrt nalazi se u južnom predgrađu i dio je carskog kompleksa Palate Šenbrun (Schönbrunn). Zvanično je najstariji zoološki vrt na svijetu, osnovan još 1752. godine kao „mjesto carske menažerije“.

Bečki zoološki vrt zamišljen kao bašta sa kitnjastim, carskim paviljonom u centralnom dijelu, bio je okružen sa 13 kaveza različitih životinja. O lijpom vremenu, čuveni carski par – Marija Terezija i Franjo I, često je doručkovao okružen kavezima sa životinjama. Osim Carskog paviljona za doručak (sada – kafeterija i restoran), iz tog vremena ostale su i druge barokne zgrade koje i danas krase bašte zoološkog vrta.

Foto: marcel_rnsn – pixabay

Jedan od tri ulaza u bečki ZOO vrt (najbliži palati), nalazi se u jugozapadnom dijelu Šenbrunske bašte. Osim uobičajenih životinja koje posjeduju zoološki vrtovi Evrope, u bečkom možete vidjeti i nekoliko atraktivnih životinja kojima se mogu pohvaliti rijetko koji vrtovi u svijetu.

U donjem djelu kompleksa, blizu zgrade Terarijuma (gmizavci i vodozemci) i paviljona za noćne životinje (zbog čega je čitava unutrašnjost u mraku – samo životinje „svjetle“), nalazi se velika zgrada u kojoj iza stakla možete vidjeti dvije pande: Yang Yang i Long Hui. Bečki vrt bio je mjesto gde je 2007. rođena i njihova beba – prva panda u svijetu rođena u zarobljeništvu. Interesanto je da je 100 godina prije bebe pande Fu Long, u ovom ZOO vrtu rođen prvi slon u zarobljeništvu. Nedaleko od kućice u kojoj žive pande, nalazi se nešto manja zgrada sa dvije australijske koale.

Foto: pixabay RGY23

U središnjem dijelu zoološkog vrta obavezno obiđite Amazonsku prašumu, ogromni staklenik na obronku brda, na nekoliko nivoa, u kome je temperatura vazduha konstantnih 28º C. Hodajući pravom prašumom sa tropskim biljkama, među papagajima, kornjačama i drugim životinjama, kretat ćete se uzbrdo i nizbrdo po visećim, drvenim mostićima, držeći se za kanape. Ako je spoljna temperatura niža od 20 stepeni, fotoaparat zaboravite – zbog velikog nivoa vlage i konstantne tropske temperature, objektiv se magli kao od šale! Na obodu ogromnog staklenika sa Amazonskom prašumom, nalazi se stakleni lift, koji vodi sa donjeg na gornji nivo, i obratno.

Foto: frankenstein – pixabay

Jedna od najinteresantnijih kućica u ZOO vrtu je i Polarium. Čitav kružni prostor  (kao iglo) uređen je da udomi dvije vrste simpatičnih pingvina. Dok se u gornjem dijelu, iza stakla, gegaju po santama leda, ispod njih se u presjeku vidi veliki bazen sa vodom u kojoj vješto plivaju. Osim Polarne kuće, u bečkom ZOO vrtu  postoji i Kuća pustinje, kao i Akvarijum.

Foto/ Ivana Dukčević

Malim posjetiocima ZOO vrta na raspolaganju su ljuljaške, klackalice, kao i penjalice, kao na primjer ona sa zidom na kojem su oslikani crni gušteri, o koji su pričvršćeni narandžasti klinovi za „slobodno“ penjanje. Po vrtu saobraća i dječiji voz (Panorama train), čija tura obuhvata gotovo sve dijelove ostatka bašte Šenbrun.


KAKO STIĆI: www.zoovienna.at / Maxingstraße 13b, tel: +43 1 877 92 94-0 / Metro stanica: U4 – Hietzing (Tiergarten), tramvaji: 10, 58 i 60.


RADNO VRIJEME: April – septembar 9.00 – 18.30 h; Mart i oktobar do 17.30; Novembar – februar do 16.30 h. Voz „Panorama“ saobraća od 10 do 18 h.


Kraj radnog vremena se već 240 godina tradicionalno oglašava zvonom po imenu „Kaiserglöckerl“ („Carevo zvono“), koje je korišteno i u carsko doba da označi dolazak cara u posjetu menažeriji.


ULAZNICE: Odrasli: 14 Eura, djeca 6 – 18 godina: 6 Eura, mlađa djeca – besplatno. Panorama voz (dnevne karte): odrasli 6 Eura / djeca 4 Eura.


Ivana Dukčević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content