Bečki aerodrom i dalje bilježi gubitke zbog pada broja putnika

Zrakoplovni sektor zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa i dalje trpi posljedice. Tako je Bečki aerodrom Schwechat pretrpio gubitke zbog pada broja putnika za čak 71 posto. U trećem kvartalu gubitak je zbog pada broja putnika i prometa iznosio 41,3 miliona eura.

(c) Flughafen Wien AG/Roman Boensch

Od januara do septembra je grupacija Bečki aerodrom bila suočena sa padom broja putnika za 71,2 odsto. Samo u Beču je broj putnika pao za 70,7 posto, na ukupno 7.026.879 putnika. Sa tog aerodroma je od januara do septembra broj polijetanja i slijetanja opao za 60,1 posto. Istovremeno je opao i promet za oko 57 odsto, odnosno na 277 miliona eura.

U oktobru je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, došlo do daljeg pada broja putnika za 86,7 posto, što ukazuje na to da će gubitak na kraju godine biti još veći.

“Važan tračak nade za ponovno oživljavanje zrakoplovstva su ohrabrujuće vijesti o skoroj dostupnosti efikasnih vakcina, što daje nadu da će 2021. ponovo zabilježiti uzlazni trend. Do tada je zrakoplovstvu potrebna strategija praktičnog testiranja, kao i evropski i globalno jedinstveni propisi o putovanju, pri čimu brzi testovi antigena prije polijetanja omogućavaju zdravo i sigurno letenje. Oni bi stoga trebali biti dio strategije ispitivanja koju je najavila vlada i biti dopuna PCR testovima koji se na aerodromu nude od maja”, objašnjava izvršni direktor Bečkog aerodroma Günther Ofner.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content