BEČKI BAL I BEČKI VALCER

Nigdje drugdje balovi nisu toliko romantični i svečani kao u Beču. Ta tradicija ushićuje kako Bečane tako i goste, i to mnogo više od samo jedne noći, te ispunjava grad svečanom atmosferom.

wiener-ball-jpg-3153809

Sponzorisani članak

SVE JE VALCER

U Beču se tokom zime održava više od 450 balova, s frekvencijom od preko 400.000 ljubitelja plesa iz cijeloga svijeta. Jedinstvena atmosfera nastaje ceremonijalnim programom. Ljubav prema balu Bečani iskazuju još od 18. stoljeća kada je car Josip II otvorio plesne priredbe u dvoranama za svečanosti unutar palače Hofburg. Pritom su Bečani kopirali dvorske običaje tih svečanosti i zadržali ih sve do danas: dokaz tome strogi su propisi odijevanja, otvorenje uz zvukove fanfara, ulazak debitantica i debitanata i poklik „Sve je valcer!“, rasporedi plesova i promjene muzike kao i takozvani ponoćni dodatak, većinom kvadrila. Jedinstven je i prilog za dame, odnosno odabrani poklon za svaku posjetiteljicu prilikom ulaska u dvoranu.

40263

                     Bal Bečke filharmonije: Wiener Musikverein                                   Foto: ©WienTourismus/Manfred Horvath

Valcer kao ples parova ponajprije je iritirao i nudio povod za moralni gnjev. Bečki kongres (1814./15.), koji je u Beču sazvan za stvaranje novog poretka u Evropi nakon Napoleonovih vojnih pohoda, proglasio je valcer uglađenim plesom. Politički je posao bio u toliko velikoj mjeri popraćen balovima, da je nastala poznata izreka „Kongres pleše!“. Ono što se prilikom kongresa plesalo, postalo je naposljetku važnije od bilo koje odluke donesene na samom kongresu: Bečki valcer odabran je za kralja plesova.

 

„SMIJEM LI ZAMOLITI ZA PLES?“
Zanosni okreti u koracima valcera donijeli su intimno zadovoljstvo u svečane balske dvorane. I Johann Strauß Stariji (1804. – 1849.), koji je sa svoje 152 takve uspjele kompozicije utemeljio prevlast valcera, svirao je taj zanosni ples sa svojim orkestrom od Beča do Londona. „Smijem li zamoliti za ples?“ najljepši je poziv pri dugoj balskoj noći zbog kojeg srce uvijek brže zaigra. Kada dame biraju  (dame mole gospodu za ples) i muškarci saznaju kakav je to osjećaj biti odabran.

Members of the opening committe dance during the opening ceremony of the traditional Opera Ball (Opernball) in Vienna, February 16, 2012. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY)

VIDJETI I BITI VIĐEN

Tradicionalna sezona balova počinje svake godine 11. novembra i završava se u februaru sljedeće godine. Više od tri četvrtine posjetilaca balova su iz Beča, oko 60.000 gostiju je iz ostalih austrijskih pokrajina, a oko 55.000 posjetilaca dolazi iz inostranstva.

Privredna komora predviđa da će posjetioci balova ove godine potrošiti 131 milion eura, što je važan privredni faktor. Svaki gost će u prosjeku potrošiti 270 eura za balsku garderobu, nakit, taksi, frizera, kozemetiku i večeru.

Balovi se više ne smatraju samo plesnim događajem. Kao motiv odlaska na bal sve češće se pominje susret prijatelja, poznanika, ali i poslovnih partnera. Skoro polovina posetilaca su stalni gosti.

Dreskod se razlikuje od bala do bala. Ukoliko su u pitanju tradicionalni balovi, onda je za dame obavezna dugačka večernja haljina, a za gospodu smoking ili frak.

Wien, Opernball, 2016, www.peterrigaud.com

                                        Bečki operski bal                                           Foto: @WienTourismus/Peter Rigaud

U Beču tokom balske sezone bude održano 450 malih, srednjih i velikih balova, a za najpoznatiji i najluksuzniji sa oko 12.000 gostiju važi “Operski bal” koji će ove godine biti održan 23. februara 2017. godine u Bečkoj operskoj kući, „najljepšoj dvorani za bal u cijelom svijetu“.

bal

Jedan od omiljenijih je i “Bal kafe” koji će uz izvrsnu atmosferu 17. februara 2017. godine prirediti vlasnici bečkih kafana. Bal cvijeća, Bal poslastičara, Bal vatrogasaca, Bal policije, Bečki bal znanosti,….smjenjuju se Balovi jedan za drugim te su pravi povod za posjetu carskom gradu. Moto ovogodišnje bečke balske sezone je „Vidjeti i biti viđen“.

 

Više informacija na www.austria.info

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content