Begova čorba se služi u posebnim prilikama, za svečane ručkove, iftare u vrijeme Ramazana ali i običnim danima. Gusta je i jaka te se može poslužiti i kao samostalno jelo.
Foto: Furaj.ba
SASTOJCI:
1/2 kg pilećeg mesa
100 g mrkve
50 g bamije
20 g riže
2 dl pavlake
sok od limuna
sol
biber
korijen celera
peršun
NAČIN PRIPREME
U šerpu dodajte meso i povrće pa stavite da se kuha na srednjoj temperaturi. Kad je meso mekano, odvojite ga od kostiju, supu procijedite, a meso i povrće izrežite na komadiće te ga ponovo vratite u supu.
Bamiju namočite u vreloj vodi da nabubri (najbolje je namočiti u toploj vodi preko noći i dodati par kapi limuna ( ili sirćeta) da omekša) pa je par minuta prokuhati opet sa 2-3 kapi limuna, rižu takodjer skuhajte i ocijedite te sve dodajte čorbi. Šerpu skinite s vatre da prestane vriti i zgusnite je sa kiselom pavlakom i žumanjcima stalno mješajući. Kad se čorba jednom zgusne više se ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti.
Foto: Furaj.ba
Prije serviranja, begova čorba se posipa sitno isjeckanim peršunom i nakapaj s limunovim sokom. Limun obavezno servirajte posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu.U tanjire dodajte pavlaku.
Bamija je izvrstan izvor vitamina, željeza i kalcija. Reguliše razinu šećera u krvi, pomaže rad jetre, korisna je u liječenju astme te je zbog niske energetske vrijednosti pogodna i za redukcijske dijete. Bamijina sluz veže holesterol. Pomaže kod kronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune.
Kleopatra je koristila bamiju zbog glatkoće i zategnutosti kože a begovima po kojima je I dobila ime bila je omiljena hrana zbog afrodizijskih svojstava.
Bamija se može kupiti na svakoj pijaci osušena i nanizana na tradicionalnim vijencima dok se u supermarketima može naći smrznuta Ledo bamija
ZATO ŠTO JEDAN ČLANAK NIJE DOVOLJAN….