Begova čorba – tradicionalno jelo za posebne prilike

Begova čorba se služi u posebnim prilikama, za svečane ručkove, iftare u vrijeme Ramazana ali i običnim danima. Gusta je i jaka te se može poslužiti i kao samostalno jelo.

Foto: Furaj.ba

SASTOJCI:                  

1/2 kg pilećeg mesa

100 g mrkve

50 g bamije

20 g riže

2 dl pavlake

sok od limuna

sol

biber

korijen celera

peršun

NAČIN PRIPREME

U šerpu dodajte meso i povrće pa stavite da se kuha na srednjoj temperaturi. Kad je meso mekano, odvojite  ga od kostiju, supu procijedite, a meso i povrće izrežite na komadiće te ga ponovo vratite u supu.

Bamiju namočite u vreloj vodi da nabubri (najbolje je namočiti  u toploj vodi preko noći i dodati par kapi limuna ( ili sirćeta) da omekša) pa je par minuta prokuhati opet sa 2-3 kapi limuna, rižu takodjer skuhajte i ocijedite te sve dodajte čorbi. Šerpu skinite s vatre da prestane vriti i zgusnite je sa kiselom pavlakom i žumanjcima stalno mješajući. Kad se čorba jednom zgusne više se ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti.

Foto: Furaj.ba

Prije serviranja, begova čorba se posipa sitno isjeckanim peršunom i nakapaj s limunovim sokom. Limun obavezno servirajte posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu.U  tanjire dodajte pavlaku.

Bamija je izvrstan izvor vitamina, željeza i kalcija. Reguliše razinu šećera u krvi, pomaže rad jetre, korisna je u liječenju astme te je zbog niske energetske vrijednosti pogodna i za redukcijske dijete. Bamijina sluz veže holesterol. Pomaže kod kronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune.

Kleopatra je koristila bamiju zbog glatkoće i zategnutosti kože a begovima po kojima je I dobila ime bila je omiljena hrana zbog afrodizijskih svojstava.

Bamija se može kupiti na svakoj pijaci osušena i nanizana na  tradicionalnim vijencima dok se u supermarketima može naći smrznuta Ledo bamija

ZATO ŠTO JEDAN ČLANAK NIJE DOVOLJAN….

SARAJEVO – GDJE JEDU LOKALCI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content