Ben Affleck i Matt Damon produciraju Bonin film o Sarajevu i grupi U2

“Kiss the Future” naziv je dokumentarnog filma koji govori o događajima koji povezuju grupu U2 sa Sarajevom, a kojeg produciraju poznati holivudski glumci Ben Affleck i Matt Damon, dok režiju potpisuje Nenad Cicin-Sain koji je porijeklom iz Slovenije.

Radi se prije svega o nizu satelitskih uključenja u sarajevsku svakodnevnicu na koncertima benda U2 u okviru turneje Zooropa, 1993. godine. Prvo takvo uključenje dogodilo se 17. jula 1993. godine, za vrijeme koncerta u Bologni, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata organizovano po jedno uključenje.

Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko žitelja Sarajeva govorili su o trenutnim dešavanjima tog dana u gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac “Kiss the Future” je koncert grupe U2 u Sarajevu 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo. Od završetka rata je prošlo manje od dvije godine, a ratne rane u Sarajevu su bile još svježe, tako da je za mnoge Sarajlije upravo ovaj koncert, na emotivnom nivou, zapravo predstavljao početak mirnodopskog načina života.

Koncert je održan u okviru turneje PopMart. Sa ovog koncerta će, između ostalog, biti upamćen i trenutak kada je Bonu, zbog prevelikih emocija, naprosto pukao glas, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.

Na putu za Kijev Bono se sjetio Sarajeva

Bono, frontmen U2 benda, kazao je kako je na ideju za snimanje filma dobio idući vozom ka Kijevu u namjeri da posjeti ukrajinsku prijestolnicu i pokaže solidarnost sa stanovnicima te države koji su se našli na meti ruske invazije.

“U tekstovima U2 ova tema nas je uvijek zaokupljala, da pokažemo solidarnost sa ljudima koji su potlačeni, koji su žrtve nasilja. Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, prvo nisam razmišljao o Sarajevu. Ali postepeno su se sjećanja na to vratila u život”, izjavio je Bono, piše Indie Wire

Bono je istakao da je njegova ambicija za film da pruži nadu Ukrajincima kako tokom rata tako i tokom procesa obnove nacije nakon završetka sukoba.

“Poruka filma je: ono što su Sarajlije morali da izdrže tek počinje za stanovnike Kijeva. I onda je prikazana situacija ljudi u Ukrajini. Za nju nije gotovo. Inspirativno je vidjeti da u Ukrajini postoji vojska od 60 miliona ljudi, cijelo stanovništvo je dio nje. Jer svi znaju vrijednost slobode, jer svi brane slobodu. To je najherojskija borba ikada” -“, kazao je Bono.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content