Berlin – Ostrvo muzeja

Prilikom posjete Berlinu neizostavno je otići vidjeti „Ostrvo muzeja“, gdje usred rijeke Špre na kojoj leži Berlin, nalazi se otočić, a na njemu 5 veleljepnih zdanja muzeja, podignutih za vrijeme vladavina nekoliko pruskih careva. U njima se mogu vidjeti umjetnička djela koja obuhvataju period od antičkih vremena, pa do 19. vijeka: Stari muzej, Novi muzej, Pergamonski muzej, Bode muzej i Stara nacionalna galerija.

         Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Za obilazak svih pet muzeja potrebno je barem dva dana i najbolje je kupiti trodnevnu kartu. Najposjećeniji su Novi muzej i Pergamonski muzej.
20150704_131035
Foto: Emira Azganović© All rights reserved
Stari muzej (Altes Museum), najstariji u ovom muzejskom kompleksu, izgrađen je 1830. godine po projektima Karla Fridriha Šinkela. Izvorno je izgrađen do kuće gradskih likovnih umjetnosti, gdje se danas nalaze grčke zbirke, kao i posebne izložbe.
dsc01980Foto: Emira Azganović© All rights reserved
Novi muzej (Neues Museum) je  zdanje koje je  projektovao Avgust Štiler, Šinkelov učenik, u kojem se danas nalazi Egipatski muzej s kolekcijom papirusa, Muzej prethistorije i rane historije, kao i kolekcija antičkih antikviteta.

11796236_10207010615852072_7490606056702833102_n

 Foto: Neues Museum © All rights reserved

Najpoznatiji izložak ovog muzeja je 3400 godina stara bista jedne od najpoznatijih egipatskih kraljica Nefertiti iz XIV vijeka p.n.e., glavne i omiljene supruge faraona Ahenatena koja je bila voljena u čitavom Egiptu. Njeno ime znači „najljepša žena je došla“ i zaista je bila čuvena po svojoj ljepoti. Po ocjeni mnogih, ova bista koja prikazuje ženu izdužena lica, dugog vrata, pravilnog nosa i velikih očiju, jedno je od najsavršenijih umjetničkih djela načinjenih prije Hrista. Jednom oku nedostaje zjenica, pa se smatra da je bista nedovršena.

Fotografisanje biste je strogo zabranjeno.

20150704_105821

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Stara nacionalna galerija (Alte Nationalgalerie) je još jedan muzej na otoku čija zgrada je  izgrađena 1876. godine, po projektima Avgusta Štilera, istog arhitekte koji je projektovao Novi muzej. Stara nacionalna galerija ugošćuje razne umjetnosti, uključujući neoklasičnu, romantičnu, impresionističku i modernu i u njoj je izložena, vjerovatno najveća, kolekcija njemačkog slikarstva XIX vijeka.

20150704_155013

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Bode muzej koji se poput dvorca diže iznad vode dovršen je 1904. godine, pa ponovo 2006. godine nakon devet godina popravaka. Muzej je sada dom za zbirku skulptura, bizantske umjetnosti, kovanica i medalja.

20150704_122455

Jedan od najboljih muzeja svjetske antike, je Pergamonski muzej (Pergamonmuseum), koji je najposjećeniji i najpoznatiji. Po važnosti, svrstavaju ga u grupu sa Luvrom i Britanskim muzejem. U njemu su smješteni “Zbirka klasičnih antikviteta”, “Muzej drevnog Bliskog istoka” te “Muzej islamske umjetnosti”, brojne skulpture, mozaici, nakit, tepisi i glinene pločice.

dsc02019

Tržnica iz Mileta (Turska)

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Muzej Pergamon je najposjećeniji i najpoznatiji zbog velikih i autentičnih rekonstrukcija koje potječu iz Male Azije, Mezopotamije i Egipta.

dsc02013

Pergamonski oltar (Turska)

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

 Muzej je dobio ime po veličanstvenom Zevsovom žrtvenom oltaru starom preko 2000 godina, iskopanom na akropoli turskog drevnog grada Pergama. Sagrađen je oko 180. godine p.n.e. u čast pobjede pergamske vojske nad Galatima. Ovo remek djelo staro-grčke skulpture ističe se svojim mermernim zidnim reljefima sa skulpturama grčkih bogova i giganta, a unutrašnji friz, dužine 130 m, smatra se najvećim monumentalnim primjerkom helenističke umjetnosti. Njegova potpuna rekonstrukcija rađena je pune 23 godine.

00

Kapija boginje Ištar (Irak)

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Ištarina vrata (Ishtar Gate), jedna od vrata koja su se koristila za ulaz u Vavilon također privlači mnogo posjetilaca. Kapija je izgrađena za vrijeme vavilonskog vladara Nabukodonosora II, oko 575.godine prije naše ere, kao osma kapija Vavilona, ali ju je sam car smatrao glavnom.

2Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Ova kapija drevnog Vavilona je jedina bila sagrađena od obojenih, sušenih komada cigle i emajliranih pločica, što je omočućilo kompletan prenos u Berlin i impresivnu rekonstrukciju. Sve ostalo u Vavilonu bilo je sagrađeno od nepečene cigle, bez boje.

dsc01932

Model muzejskog otoka

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Kompleks “Ostrvo muzeja” je zbog svog značaja 1999. godine proglašen dijelom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

logo_dr

Više informacija potražite na linkovima: Neues Museum i Pergamonmuseum

Berlin Museum Pass

Berlin Welcome Card omogućuje besplatnu posjetu u čak 40 muzeja, među kojima su i svi muzeji sa Muzejskog otoka.


“U Berlin smo putovali početkom jula 2015., na poziv Turističke organizacije Njemačke, zajedno sa predstavnicima medija iz Kanade, Belgije, Turske i Srbije.”3

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

1

 Foto: Emira Azganović© All rights reserved

U hotelima Grimm’s osoblje govori bosanski/hrvatski/srpski jezik!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content