Beskamatni krediti za finansiranje turističkih projekata u FBiH

Federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo, potpisala je u petak protokol o poslovnoj saradnji i ugovor o formiranju namjenskog depozita s predsjednicom Uprave Razvojne banke Federacije BiH, Mersihom Slipičević. Ovim ugovorom privrednicima u Federaciji BiH omogućeni su beskamatni krediti za finansiranje projekata iz oblasti turizma.

Foto: Furaj.ba

Kako bi podržala ovaj cilj, federalna Vlada je u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu izdvojila 1 mil KM za subvencioniranje kamate odobrene iz Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora Razvojne banke FBiH i jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva u 100 postotnom iznosu. Ovime su novim korisnicima omogućena sredstva za finansiranje projekata iz oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, uz subvencioniranje kamate od strane Ministarstva u visini 2,50% za sve vrijeme otplate kredita (uključujući i grace period).

Ministrica Đapo izjavila je da Ministarstvo radi na projektima koji doprinose razvoju turizma te da je uspostavljena beskamatna kreditna linija s Razvojnom bankom kako bi se pomogao turistički sektor u Federaciji BiH. Ministrica Đapo vjeruje da će realizacija ove kreditne linije rezultirati zamahom u razvoju i modernizaciji turističkih kapaciteta u Federaciji BiH.

 

 

Foto: Furaj.ba

Sredstva Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora namijenjena su za finansiranje stalnih i tekućih sredstava. Stalna sredstva namijenjena su za izgradnju novih i povećanje kvalitete postojećih kapaciteta, izgradnju tematskih sadržaja i smještajnih objekata namijenjenih tržištima posebnih interesa, te pretvaranje soba/apartmana u kućanstvima u male porodične hotele. Također, namijenjena su i za revitalizaciju tradicijskih kuća u selima/zaseocima, izgradnju eko sela sa pratećim sadržajima, autokampova i slično.

Predsjednica Uprave Razvojne banke Federacije BiH, Mersiha Slipičević, istakla je da je uspostavljen sistem podrške putem povoljnog dugoročnog kredita za partnere u cilju što adekvatnijeg razvoja malog i srednjeg, ali i velikog turističkog sektora u Federacije BiH

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content