Beskućnici kao turistički vodiči pokazuju posjetiteljima tamnu stranu grada

Mnoštvo je načina kako doživjeti i upoznati novi grad,  bilo da je riječ o organiziranim turama, šetnji uz sopstveno snalaženje, druženje u pabovima ili posjete muzejima i drugim kulturnim znamenitostima. Međutim, kako grad promatraju beskućnici? Rastući trend u Evropi kao i u okrugu San Franciska su gradske ture na čelu sa vodičem beskućnikom. Ture su prodate kao jeftina alternativa za posjetitelje koji žele vidjeti drugu stranu poznatih svjetskih metropola.

Jedna od soba otvorena za bukiranje na factumhotels.com

Poput drugih  tradicionalnih tura posjetitelji se mogu online registrovati za ture sa beskućnicima, pa tako postoje San Francisco Homelless walking tour,  Walking with a Homeless Guy in Amsterdam, Unseen Tours in London i mnogi drugi.

Viv nije uobičajeni vodič, ona je beskućnik. Živi pod stepenicama ispod mosta, odakle se pruža veličanstven pogled na Kuću Parlamenta i St. Paul Katedralu. Ona kaže da od 7 do 10 funti po osobi, vodič zadržava većinu novca.

 Jedan od oglasa na pomenutim stranicama

“Prošejtajte sa ovom zanimljivom osobom. Doživite kako izgleda život na ulici i kako se preživljava uz darežljivosti drugih ljudi. Nećete jesti zdravu hranu, niti spavati na udobom smještaju nego na kartonskoj kutiji na otvorenom. Website vam obećava da vodič beskućnik i nije nesretan, te će vam ‘sa zadovoljstvom ispričati svoju priču kao i avanture sa svojim prijateljima.”

Baldac, turistički vodič iz Praga rekao je za novine: “Pokušavam napraviti najbolje što mogu. Ne kradem, ne varam ljude, ne zloupotrebljavam socijalnu pomoć. Ture su odlične. One su šansa da se bolje iskažem.”

Faktum hoteli

Ideja je nastala u Švedskoj, tačnije Geteburg, gdje se posjetiocima factumhotels.com nudi da za sebe bukiraju sobe. Nije riječ o pravim hotelima, niti o pravom smještaju. Nego o domovima beskućnika.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content