Bezvremeni klasik: “Tramvaj zvani žudnja” na online pozornici SARTR-a

Sarajevski ratni teatar SARTR na svojoj će oficijelnoj Facebook stranici 20. i 21. maja emitirati bezvremeni klasik – predstavu “Tramvaj zvani žudnja”.

Drama „Tramvaj zvani žudnja“, napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh.

Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film “Blue Jasmine”.

‘Tramvaj zvani žudnja’ govori o dva različita koncepta poimanja života – jednom, čije je utemeljenje u mašti, duhovnosti i iluziji, i drugom, koji svoje ishodište ima u gruboj realnosti svedenoj na svakodnevno, beskrupulozno preživljavanje.

Predstava ‘Tramvaj zvani žudnja’ je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

Drama koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa “Teatarski opservatorij”, a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

U predstavi igraju: Dina Mušanović, Staša Dukić, Alban Ukaj, Adi Hrustemović Igor Skvarica
Režija/ Ansambl predstave
Mentor /Alen Muratović
Dramaturg/ Adnan Lugonić
Kostimografkinja/ Lejla Hodžić
Dizajn plakata: Haris Jusović
Izvršni producent: Kerim Mašović
Produkcija: Sarajevski ratni teatar, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo i Otvorena scena Obala

SARTR će emitirati predstavu ‘Tramvaj zvani žudnja’ u srijedu, 20. maja, s početkom u 18 sati putem YouTube kanala, a link za gledanje predstave bit će dostupan 24 sata.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content