Bh. folk pjevač postao zvanični ambasador kulture Gornje Austrije

Bosanskohercegovački folk pjevač Fazlija postao je zvanični ambasador kulture Gornje Austrije.

Foto: Instagram

Zahvaljujući pjesmi “Helikopter” postao je planetarno popularan, jer je pjesma najprije bila dio TikTok izazova kojem su se pridružile i slavne zvijezde poput Britney Spears, sestara Kardashian, fudbalera Real Madrida, pa se našla u videu američkih vojnih snaga, a sada i u promotivnom videu pokrajine Gornja Austrija.

U narednoj godini, gradovi ove pokrajine Salzkammergut sa Bad Ischlom kao gradom zastavom, ponijet će titulu Evropske prijestonice kulture. Prvi put u historiji ovaj projekat održava se u unutrašnjosti Alpa.

Bad Ischl Salzkammergut 2024. donosi raznolikost historijski ukorijenjene i savremene umjetnosti i kulture u prvi plan u 23 zajednice.

Tim povodom snimljen je i promotivni video pokrajine Gornja Austrija u kojoj se našao hit pjevača porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Fazlijin “Helikopter” u izvedbi austrijskog simfonijskog orkestra nakon koje naš pjevač pokaže “like” dirigentu je nešto najsimpatičnije što ćete vidjeti danas.

“Zadatak koji smo si postavili u superkulturnoj 2024. godini je da upoznamo ljude, posebno mlade, tamo gdje oni zaista jesu. A to su društvene mreže. Budući da su oni budućnost, zaslužuju našu punu pažnju. Iz tog razloga ne može biti bolje osobe za Gornju Austriju od Fazlije. Osoba koja kao niko drugi živi naše vrijednosti multikulturalizma, kosmopolitizma i različitosti i, unatoč svom uspjehu, ostao je sasvim normalan, prizeman Gornjoaustrijanac”, naveli su iz austrijskog Oberoesterreich.

Pjevač inače živi u austrijskom gradu Linzu, u spomenutoj pokrajini.

Iz Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo navode kako je pjevač jedan od najpoznatijih na turbo-folk sceni Zapadnog Balkana i jedna od najvećih međunarodnih TikTok zvijezda.

“Budući da se želi kulturno doprijeti do ljudi tamo gdje oni zaista jesu, odnosno online, u superkulturnoj 2024. godini, predstavljamo Fazliju, međunarodnog ambasadora kulture Gornje Austrije.

 Šta je kultura? To je pitanje koje smo postavili u godini prije superkulturne 2024. godine sa Bad Ischl Salzkammergutom kao Evropskom prijestolnicom kulture. Anton Bruckner je kultura. Sigurno. Čak i visoka kultura. I dva Gustava – Klimt i Maler – takođe su ostavili svoj neizbrisiv trag u Austriji. Kultura se odvija na mnogim mjestima. Na dvoru, u manastirima, u koncertnim dvoranama i na malim pozornicama, ali i na ulicama, u dvorištima i naravno na društvenim mrežama”, naveli su iz Austrijskog kulturnog foruma.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content