Bh. fotograf čekao trinaest godina da snimi rijedak nebeski prizor iznad Srebrenika

  Bh. fotograf čekao trinaest godina da snimi rijedak nebeski prizor iznad Srebrenika

  Trinaest godina Rusmir Ibrahimović čekao je na nestvaran prizor iza objektiva svog fotoaparata da napravi do sada najdražu fotografiju – da snimi olujne oblake iznad srebreničke kule, rijedak prizor koji se događa jednom ili dva puta u godini.

  Foto: Rusmir Ibrahimović / Type O Positive photography

  “Sedamdeset minuta drame koja je dolazila na rub tragedije. Magla se smirivala odlazila i ponovo iz istog smjera dolazla i čas je grlila zlatnom svjetlošću obasjani kameni Grad, čas ga je bacala iz svog naručja”, naveo je Ibrahimović u opisu fotografije koja je brzo pobrala simpatije javnosti zbog svoje spektakularnosti.

  Za Furaj.ba Ibrahimović je ispričao kako je nastala ova fotografija. Sa suprugom, kaže, često planinari. Članovi su Planinarskog društva “Majevica” i vole duže šetnje, obično na višim predjelima gdje je saobraćaj rjeđi i zrak čišći. Neizbježan dio opreme za planinarenje su im i fotoaparati. Tako da uvijek neka fotografija iskoči kao posebna sa svakog dnevnog izleta. Redovno prati vremenske uslove, padavine, atmosferski pritisak, položaj sunca, mjeseca… Sve su to jako bitni uvjeti za dobar kadar. Uvijek eksperimentiše sa fotografijom, jer sama koncentracija na fotografiju je opuštajuća, time zaboravlja na svakodnevnicu inače turbolentnog vremena. Fotografije objavljuje na svojoj Facebook stranici “Type O Positive”.

  Magla je, kaže, obično prepreka za dobar kadar. No u ovom slučaju, imao je mnogo sreće pa su struje položile tako da se u pet minuta ekstremno mijenja vrijeme baš na lokalitetu kraljevskog grada Srebrenika, što mu je dalo vremena da isprobava tehničke mogućnosti kamere koje ima. Znao je za takve uvjete jer se događaju jednom ili dva puta u godini i godinama je vrebao baš takve. Iskoristio je idealnu priliku i napravio nekoliko fantastičnih kadrova, baš kao što je i ova fotografija.

  S. Hodžić, Furaj.ba