Bh. glumica proglašena najboljom u Evropi

Marija Pikić je za ulogu u filmu “Balada” Aide Begić osvojila nagradu za najbolju evropsku glumicu na 23. izdanju filmskog festivala u Lecceu, Italija.

 

Scena iz filma “Balada”

Pikić je na “Festival del Cinema Europeo” osvojila nagradu SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najbolju glumicu/glumca.

alt

MARIJA PIKIĆ je rođena 1989. godine u Trebinju. Ona je bosanskohercegovačka pozorišna, filmska i televizijska glumica. Diplomirala je glumu na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Već na samom početku studija je dobila prvu filmsku ulogu u filmu NEPRIJATELJ Dejan Zečevića. Od tada je ostvarila značajne uloge u filmovima i TV serijama koje su joj donijele brojne nagrade i priznanja. Sa filmom DJECA Aide Begić doživjela je značajan uspjeh. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija u selekciji Un Certain Regard na filmskom festival u Cannesu, a za ulogu u tom filmu Marija Pikić je dobila Srce Sarajeva za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu. Također, osvojila je nagradu za najbolju glumicu na 12. Festivalu Mediteranskog filma u Bruxellesu u Belgiji i nagradu Angela Europskog filmskog festivala u Kilkennyju u Irskoj. Ostvarila je još nekoliko značajnih filmskih uloga, kao što su uloge u filmovima SA MAMOM, SIZIF K. i MESO, surađujući s uglednim bosanskim i regionalnim redateljima i glumcima. Također, regionalnoj publici poznata je i po ulogama u popularnim TV serijama, kao što su “Lud, zbunjen, normalan”, “Kriza” i “Konak kod Hilmije”.

Podsjećamo, novi film Aide Begić “Balada” kandidat je Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademije.

“Balada” je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

Također je nominiran za 4. nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Prikazan je u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala u Grčkoj, a nakon Italije slijede projekcije na festivalima u Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Njemačkoj.

Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem 28. Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u Takmičarskom programu igranog filma. Na Tuzla Film Festivalu je osvojio nagradu za najbolji film.

Film možete pogledati u kinima širom Bosne i Hercegovine. 

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content