Bh. paraolimpijci sa Specijalne olimpijade u Abu Dabiju donijeli deset medalja

Bh. sportisti su na paraolimpijskim igrama u Abu Dabiju, koje su se održavale od 14. do 21. marta, osvojili deset medalja i ponosni su se vratili u svoju zemlju.

Profesorica i trenerica koja je vodila djecu na Specijalnu olimpijadu Nermina Mujić kaže da je zakletva Specijalne olimpijade “Dozvoli da pobijedim, a ako ne da budem hrabar u tom nastojanju”, a ova djeca su, ističe, hrabra i ne traže dozvolu, već pobjeđuju. Hrabrošću, odlučnošću, osmjesima i radošću.

Mujić navodi da joj emocije naviru dok djeca zauzimaju prva mjesta na igrama na koje su došli igrati se. Oni bore svoje borbe u, kako podvlači, životu i na terenu. I pobjeđuju.

– Opravdavaju medaljama svoj dolazak onima koji su im pomogli da odu na takmičenje. Ja kao trener ne mogu biti sretnija kada vidim hrabrost sa kojim moja djeca treniraju, ulažu znoj i suze u rezultat i kada se te iste suze i znoj pretvore u radost na ciljevima koje osvajaju. Njihova imena trebamo dobro zapamtiti, rezultata biti svjesni. Zastavu Bosne i Hercegovine nose – poručila je za Fenu.

Profesorica Mujić rekla je da je u Abu Dhabiu svjedočila jednom pravom bosanskohercegovačkom čudu.

– Ovih dana svjedočim jednom pravom sportskom čudu. Ja ga tako doživljavam kao trener, jer puno je prepreka koje je trebalo savladati, puno uslova koje je trebalo ispuniti, puno će trebati vremena da se sve slegne i vrati na svoje mjesto. Trebalo je izaći pred hiljade ljudi noseći zastavu BiH, trebalo je istrčati sve trke sa srcem na dlanu i osmijehom na usnama. Vratili smo se ponosni na sve što smo postigli – naglasila je Mujić.

Na specijalnoj olimpijadi u Abu Dhabiju medalje su osvojili: Milada Elez, stoni tenis 3. mjesto, Irfan Kulić je osvojio dvije srebrene medalje, Ena Čatović, plivanje 3. mjesto, Njegoš Mihajlović, atletika, 3. mjesto, Hiba Sultanović, atletika 3. mjesto, Snežana Džida, atletika 1. mjesto – skok u dalj 3. mjesto, Hasan Sejdinović, atletika, 1. mjesto, Ženski nogomet UNIFIED 1. mjesto i Zlatan Horo, plivanje, 5. mjesto.

Inače, Specijalna olimpijada je globalni pokret za inkluziju koji, koristeći sport, obrazovanje i razne programe svakodnevno zaustavlja diskriminaciju, osnažujući osobe s intelektualnim poteškoćama. Kroz 50 godina rada pokret specijalne olimpijade je porastao na 5 miliona sportista u više od 170 država. Specijalna olimpijada pruža 32 vrste olimpijskog sporta i preko 108 000 igara tokom godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content