Bh. stručnjak dobitnik najznačajnije nagrade iz oblasti humanitarne forenzike u svijetu

Bh. stručnjak dr. Nermin Sarajlić dobitnik je ovogodišnje nagrade Clyde Snow koju dodjeljuje Američka akademija forenzičkih nauka. 

Foto: Bejtović Communications

Radi se o najznačajnijoj nagradi u svijetu iz oblasti humanitarne forenzike, što podrazumijeva primjenu znanja i vještina sudsko-medicinskih nauka u humanitarnim aktivnostima, posebno nakon sukoba ili katastrofa.

Kako se navodi na internet-stranici Američke akademije forenzičkih nauka, nagrada se dodjeljuje forenzičaru ili organizaciji koja je dala izuzetan doprinos humanitarnoj akciji i globalnom napretku ljudskih prava korištenjem forenzičke nauke.

Sarajlić je bivši šef Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i kopredsjednik Balkanske akademije forenzičkih nauka. Stekao je obrazovanje za forenzičkog patologa, a njegova karijera i angažman u humanitarnoj forenzici traje skoro tri decenije.

Kako navodi Američka akademija forenzičkih nauka, Sarajlić je “neumorno bio uključen u identifikaciju i repatrijaciju preko 30.000 nestalih osoba iz rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.”, te blisko sarađuje sa Međunarodnim komitetom za nestale osobe (ICMP), učestvujući u terenskom radu na masovnim grobnicama i u procesima identifikacije ljudi.

“Profesor Sarajlić je zagovornik ‘Prava na istinu’ i pobornik ljudskih prava. Njegovo dugogodišnje iskustvo u oblasti forenzike, ali i na projektu bosanskih nestalih osoba, nudi primjer posvećenosti i napora bez premca u identifikaciji nestalih osoba kao rezultat oružanog sukoba”, navodi se.

Ističe se da je nagrada također namijenjena da “podstakne razvoj karijere i umove mladih forenzičara” i da predstavlja “primjer posvećenosti Američke akademije forenzičkih nauka primjeni forenzičke nauke kako bi pomogla u rješavanju važnih pitanja u međunarodnom i globalnom domenu”.

Kandidate za ovu nagradu (pojedince ili organizacije) predlaže član međunarodne zajednice forenzičkih nauka. Kriterijumi odabira se fokusiraju na kontinuirani obim rada u humanitarnoj forenzičkoj nauci.

Nagrada Clyde Snow će biti uručena dr. Sarajliću na godišnjem poslovnom sastanku AAFS-a za 2024. godinu u februaru.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content