BH TechLab -platforma koja vodi poduzetnike do sredstava BH Telecoma za razvoj startupa

BH Telecom je prije nekoliko godina pokrenuo projekat BH TechLab – platformu namjenjenu ICT startup zajednici u BiH. Ideja ove platforme je da kontinuirano prepoznaje i pruža podršku za razvoj novih, inovativnih ideja i poslovnih modela iz smart okruženja, sa  fokusom na smart, IoT i cloud tehnološka ili biznis rješenja.

U zgradi Vlade Federacije BiH je danas održana prezentacija Javnog poziva BH Telecoma kreiranog za podršku razvoju inovacija i poduzetništva u BiH putem BH TechLab platforme, u organizaciji BH Telecoma i partnera, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Imajući u vidu da su posljednje tri godine bile veliki izazov za privredni razvoj i društvo u cjelini, BH Telecom je prepoznao da je moguće suočiti se sa promjenama i prihvatiti ih kao šansu. BH TechLab platforma predstavlja još jedan korak naprijed koji je BH Telecom, kao lider u pružanju telekomunikacijskih usluga u našoj zemlji, napravio kroz dodatno ulaganje u razvoj inovacija i poduzetništva u BiH. Investicioni fond od 15 miliona KM pokazatelj je predanosti BH Telecoma da i dalje bude prepoznatljiv i poštovan lider u društveno odgovornom poslovanju.

Na današnjoj prezentaciji u ime Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta prisutnima se obratio ministar Amir Zukić, koji je iskazao zadovoljstvo naporima koje BH Telecom ulaže kako bi izgradio okruženje u kojem će svi mladi i kreativni ljudi sa perspektivnim idejama i svi drugi koji se bave razvojem inovativnih ICT projekata i rješenja moći pronaći podršku. On je naglasio da Ministarstvo snažno podržava program podrške razvoja inovacija i startupa kroz BH TechLab platformu, rekavši da taj program podrške predstavlja dodatnu inovaciju u odnosima i novi pristup u saradnji BH Telecoma, Privredne komore FBiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta jer se misija navedenih subjekata podudara u ovom dijelu i dobra je nadogradnja svih aktivnosti s ciljem razvoja sektora malih i srednjih preduzeća kao i obrta.

Učesnicima i gostima na prezentaciji se obratio i predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazavši da je izuzetna čast i ponos da Privredna komora FBiH, zajedno sa jednom od svojih najznačajnijih članica, kompanijom BH Telecom, kao i Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, izuzetno dobro sarađuje i na partnerski način vodi projekat jačanja startup zajednice u našoj zemlji. Istakao je da BH Telecom u ovom projektu nije samo sponzor ili donator sredstava nego je inicijator i kreator procesa jer rukovodstvo kompanije shvata da su startupi i inovacije potrebni svima, a u skladu sa svojim iskustvima i znanjem može se reći da je BH Telecom jedini koji ima snagu i mogućnost da ih pravilno i kreativno vodi ka napretku.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman se u svom obraćanju zahvalio Vladi Federacije BiH, Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH i Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta na davanju podršku i doprinosa organizaciji ove prezentacije. Kahriman je napomenuo da je 2019. godine organizovana 1. Sarajevo TechLab poslovno-tehnološka konferencija na kojoj je objavljen javni poziv sa novčanim fondom i nagradom za najbolje inovacije i tada je napravljen prvi korak ka startupima i istakao zadovoljstvo što su danas među prisutnima bili i neki od dobitnika tih nagrada, aktivni aplikanti, predstavnici akademske zajednice, kao i zainteresovani aplikanti. Kazao je i da je 2021. godine objavljen javni poziv kontinuiranog karaktera sa fondom od 15 miliona KM koji je još uvijek je otvoren, fokusiran na primjenu naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, virtuelne realnosti, IoT-a i drugih tehnologija, te da je ove godine je u okviru kontinuiranog javnog poziva objavljen i ciljani program sa fondom od 2 miliona KM fokusiran na primjenu određenih oblasti.

BH Telecom prolazi transformaciju, odnosno transformacijski put do savremene digitalne kompanije i ovaj stub ulaganja u startupe i izgradnju platforme je nešto što je nama iznimno važno za vrijeme koje dolazi i važno za dalji razvoj kompanije BH Telecom“, zaključio je Kahriman.

Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma i brend ambasador BH TechLab-a, prisutnima je detaljno predstavio Javni poziv za podršku razvoju inovacija i poduzetništva u BiH.

On je u svom izlaganju istakao i sljedeće: „Zaista želimo da budemo ključna, aktivna podrška startupima, mladim i kreativnim ljudima, kako bismo što prije svi zajedno u jednoj optimalnoj sinergijskoj atmosferi kreirali ključne servise i usluge koje su potrebne našem društvu“, kao i da „već osnovani startupi koji imaju razvijen inovativni tehnološki proizvod i prve kupce“.  Naglasio je i bitnu činjenicu da oni koji žele brži rast i razvoj (scale-up), mogu izvršiti prijavu za sufinansiranje daljih faza razvoja kroz dokapitalizaciju, te da je Javni poziv BH Telecoma ograničenog trajanja, sa krajnjim rokom za podnošenje prijava do kraja tekuće godine.

U okviru današnje prezentacije posjetioci su imali priliku poslušati primjere iz prakse kroz iskustva i savjete dva uspješna startupa, a koji su jedni od dobitnika nagrada BH Telecoma kroz učešće na javnom pozivu BH TechLab platforme, kompanije Devoted d.o.o., koja se bavi razvojem namjenskih softverskih rješenja u oblasti IT industrije i industrijske automatizacije,  te razvijanjem vlastite industrijske IoT platforme „Herald“, kao i OD Vista Design iz Jajca, koja je osmislila urbani mobilijar s funkcijama digitalnog info kioska i pametne klupe nazvane „Viona“.

#bhtechlab #stvaramodobreprice

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content