BH Telecom partner i učesnik 12. Sarajevo Business Foruma

Bosna Bank International (BBI) u partnerstvu s BH Telecomom, sa svojim dioničarima (Islamska razvojna banka, Dubai islamska banka i Abu Dhabi islamska banka) i drugim međunarodnim partnerima, je organizator 12. godišnje Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum koja se održava od 17. do 19. maja u Sarajevu.

U sklopu Foruma, najvećeg poslovnog događaja u regiji koji okuplja poslovne lidere iz cijelog svijeta, danas je u hotelu Hills na Ilidži održana panel diskusija pod nazivom „Čvrsti temelji za održivi razvoj“ kojoj je prisustvovao generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

„Kompanija BH Telecom je vodeći telekom operator u Bosni i Hercegovini koja prolazi zanimljiv put od pružaoca komunikacijskih usluga do pružaoca digitalnih usluga. Najvažniji nadolazeći projekti odnose se na ulaganja u bežični i žični mrežni pristup, FTTH/B i FTTH, 4G i 5G, a za koje su već donijete potrebne investicijske odluke. Također, planirani projekti odnose se na ulaganja u cloud infrastrukturu, izgradnju fotonaponskih sistema za potrebe BH Telecoma, te projektovanje i ugovaranje Modularnog data centra. Ulaganja koja vršimo u pametna rješenja kroz našu platformu BH SmartLab kao što su pametni parking, pametna rasvjeta, pametni punjači za elektronska vozila i mnoga druga, smatramo jako važnim projektima za BH Telecom. Ulaganja u solarne panele, te virtualizacija naše mreže direktno će doprinijeti umanjenju internog utroška električne energije“, naglasio je Kahriman.

Uz Kahrimana, panelu su prisustvovali Manuela Naessl, šefica Ureda EBRD-a u BiH, Biljana Braithwaite, izvršna direktorica Sustineri Partnersa, Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Dr. R. Ahmet Albayrak, zamjenik izvršnog direktora banke Kuveyt Türk.

 

BH TechLab je BUSINESS MOVE OF THE YEAR!

Stručni žiri 12. Sarajevo Business Foruma izabrao je BH TechLab startup platformu kao Business Move of the Year/Poslovni potez godine.

Sarajevo Business Bridge Awards su tradicionalne poslovne nagrade koje se godišnje dodjeljuju u sklopu Foruma, najznačanijeg društveno odgovornog projekta BBI banke i vodeće investicijsko-poslovne konferencije na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Europi.

S ciljem poboljšanja regionalnog poslovnog okruženja i podrške novim idejama, uspješnim kompanijama i pojedincima, i ove godine je upriličena dodjela priznanja onima koji su pokazali izuzetna postignuća u svakodnevnom poslovanju.

U ime BH Telecoma ovo vrijedno priznanje je preuzeo Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma i član multidisciplinarnog tima BH TechLab platforme.

„Nagrada je produkt angažman uposlenika BH Telecoma, sa posebnim fokusom na uposlenike ID RP-a. Stoga, moje čestitke idu svima koji su se prethodno trudili i dali doprinos da naša Platforma bude predstavljena široj javnosti na pravi način, kazao je Lučkin.

BH TechLab je investiciona startup platforma BH Telecoma pokrenuta s ciljem jačanja inovativnosti ICT sektora u Bosni i Hercegovini. Sa alociranih 15 miliona KM za investiranje u inovativne tehnološke biznise u naredne tri godine, BH Telecom je najveći domaći korporativni investitor u startupe.

Pojava Platforme pokrenula je i niz drugih pozitivnih trendova u startup ekosistemu Bosne i Hercegovine i potakla inovativnost i udruživanje sa ekspertima iz različitih oblasti,  kako bi se u različitim poljima interesovanja krajnjih kupaca i biznisa ponudili novi digitalni proizvodi i usluge koji efikasnije rješavaju njihove zahtjeve i probleme.

U okviru trenutnog selekcijskog ciklusa, na Platformu se prijavilo više od 40 startupa, od čega je jedna četvrtina ušla u završnu fazu validacije ideje sa stvarnim kupcima. Onima koji uspješno prođu i ovu fazu BH Telecom će ponuditi uslove za pregovore o strateškoj saradnji, odnosno o investiranju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content