BH Telecom prvi u BiH uvodi VoLTE uslugu 

Kompanija BH Telecom na 24. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru prezentovala je rezultate svog višegodišnjeg ulaganja u pametna rješenja, napredne tehnologije i infrastrukturu, uključujući i VoLTE uslugu u mobilnoj mreži, pored ostale bogate i raznovrsne ponude.

BH Telecom, kao prvi telekom operator u Bosni i Hercegovini koji je omogućio Voice over LTE (VoLTE) funkcionalnost putem svoje 4G mreže, stvorio je uslove za pružanje superiornog kvaliteta govorne komunikacije u odnosu na pozive koji se realizuju putem 2G/3G mreže. Ova usluga omogućava značajno brže uspostavljanje poziva, mogućnost simultanog razgovora uz pregled internet sadržaja, kao i korištenje video poziva (ViLTE) uz znatno viši nivo kvaliteta servisa u odnosu na razne OTT usluge.

Generalni direktor BH Telecoma, Sedin Kahriman, izrazio je zadovoljstvo jer je BH Telecom nastavio biti predvodnik u implementaciji naprednih tehnologija kada su u pitanju telekomunikacije.

„Kompanija BH Telecom na ovogodišnjem sajmu predstavila je novu uslugu Voice over LTE, tehnologiju koja će omogućiti prenos govora u HD rezoluciji sa mnogo kvalitetnijim zvukom. Uspostava poziva će biti i do pet puta brža nego do sada, a usluga podrazumijeva i video pozive u HD rezoluciji, odnosno ViLTE“,  rekao je Kahriman.

Funkcionalnosti VoLTE usluge prezentirao je Adnan Huremović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma.

„Korisnici će moći da istovremeno koriste mobilni internet putem 4G mreže i ostvaruju HD pozive. Imajući u vidu da je uspostava poziva brža i do pet puta u odnosu na pozive po postojećim tehnologijama, sve skupa će sa efikasnijim iskorištenjem radio spektra rezultirati i uštedama u potrošnji  baterije pametnog telefona. Uvođenje VoLTE usluge predstavlja potpunu migraciju sa klasičnih mobilnih tehnologija 2G/3G i potpuni prelazak na 4G, te u budućnosti na 5G. Karakterizira ga efikasnije iskorištenje frekvencijskih resursa i jedan je od neophodnih priprema za uvođenje 5G mreže“, istakao je Huremović.

BH Telecom početkom mjeseca maja počinje sa pružanjem VoLTE usluge u mobilnoj mreži, te će u ovom periodu to biti testna faza za ograničenu grupu korisnika. Tokom testne faze korisnicima će biti omogućeno besplatno pozivanje mobilnih i fiksnih mreža unutar BiH korištenjem VoLTE servisa. U ovoj fazi uslugu će moći koristiti samo korisnici koji posjeduju modele telefona koji su trenutno verifikovani za korištenje ove usluge u mobilnoj mreži BH Telecoma, o čemu će blagovremeno biti obavješteni putem SMS poruke. Korištenje VoLTE usluge omogućeno je samo u mobilnoj mreži BH Telecoma.

Svi posjetioci izložbenog prostora BH Telecoma mogu steći real-time iskustvo korištenja nove VoLTE usluge i testirati nove mogućnosti koje usluga nudi. Također, zainteresovanima je na raspolaganju i kupovina uređaja i ugovaranje mnoštva različitih usluga BH Telecoma. Posjetiocima je predstavljena i platforma za razvoj pametnih rješenja BH SmartLab, odnosno skup IoT usluga čiji je cilj da aktivno doprinesu nastanku i razvoju pametnih gradova. Pored toga, BH Telecom posebnu pažnju pridaje svom programu podrške razvoja inovacija i ICT startupa kroz BH TechLab plaftormu, kao i projektu podrške bh. kinematografije kroz BH ContentLab.

Iz BH Telecoma pozivaju vas da posjetite njihov štand na mostarskom sajmu i upoznate se sa trenutnom ponudom uređaja i usluga, saznate koje su to aktuelne akcije i posebne ponude, kakav sadržaj vam pruža MojaTV, te kako su gigastično unaprijeđeni i redizajnirani EXTRA mobilni paketi.

BH Telecom d.d. Sarajevo

 

Moja priča                                                                                      

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content