BICIKLIJADA UPOZNAJ HERCEGOVINU – FRANCISKANA

Upoznaj hercegovinu „Franciskana“ naziv je biciklijade koja starta u nedjelju, 11. oktobra 2020. s početkom u 9:30h s polazne tačke Samostan/Gimnazija u Širokom Brijegu. Cilj rekreativne biciklijade je promoviranje ciklo turističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta. „Franciskana“ se održava u okviru projekta “Biciklistička ruta za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” koji je financiran od strane Europske unije.

Biciklistička staza “Franciskana” je tematskog tipa i zamišljena je kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini. Sudionici biciklijade na raspolaganju imaju tri staze po izboru. Staza Franciskana A cestovna dužine 136 km prolazi kroz Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, vodopad Koćuša, Avanturistički park Peć Mlini, seosko gospodarstvo Marića Gaj u Grudama, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovim dionicama. Staza Franciskana B cestovna duljine 162 km prolazi kroz Široki Brijeg, Uzariće, Dobro selo, Žitomisliće, Šurmance, Međugorje, Kravice, Ljubuški, Grab, Veljaci, Koćuša, Tihaljina, Ružići, Grude, Posušje i natrag do samostana u Širokom Brijegu. Treća staza Franciskana MTB dužine 56km voziti će se kroz lokalna ruralna mjesta u okolici Širokog Brijega gdje će se sudionici ove biciklijade upoznavati sa životom, načinima i običajima lokalnog stanovništva.

Sudionici biciklijade će na tri staze imati priliku vidjeti najljepše krajolike u Hercegovini te na kraju se okupiti na mjestu polaska u Širokom Brijegu gdje će sumirati utiske, družiti se i kušati domaće specijalitete na zajedničkom ručku koji su pripremili organizatori. Polaznici tečaja certificiranja cikloturističkih vodiča predvoditi će biciklijadu koja će im biti svojevrsni test na terenu nakon koje će im organizatori dodijeliti diplome.

Biciklijada “Upoznaj Hercegovinu” druga je u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koje u narednom periodu možemo očekivati u Hercegovini, a u okviru projekta je planirano i uvođenje standarda kvalitete “Bike Friendly Concept”. Spomenute aktivnosti će dodati vrijednosti turističkoj ponudi regije Hercegovina i doprinijeti povećanju turističkih i rekreativnih sadržaja u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Projekt „Cycling Rural“ je započeo 1.10.2019, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 eura, od čega je Europska unija osigurala 400.000 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.

Organizatori pozivaju zainteresirane rekreativne bicikliste da sudjeluju u biciklijadi.

Kontakt osoba: Toni Zorić, tel: +387 63 400 260

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content