BiH dobila novu astronomsku opservatoriju

Prva poslijeratna astronomska opservatorija u Bosni i Hercegovini zvanično je otvorena u Visokom.

Foto: Pixabay

Nova astronomska opservatorija nalazi se na terasi novog shopping-centra i hotela Vema u Visokom, a bit će dostupna od subote, 18. novembra 2023. godine.

Astronomska opservatorija VEMA Visoko smještena je na zgradi nekadašnje robne kuće Vema, impozantnog objekta u kojem se nalaze hotel, spa centar, teretana, brojne trgovine, alpinistička umjetna stijena i kao specijalna atrakcija – opservatorija.

Kupola sa teleskopom se rotira kako bi se pomjerao i slajd kojim se posmatra nebo, a kako ima prečnik od 5,5 metara to dozvoljava istovremeni boravak više osoba u prostoru ispod kupole.

Teleskop ima prečnik 35,5 cm, fokusno rastojanje od 284,5 cm. Maksimalno korisno uvećanje teleskopa je 710 puta.

Instrument je u potpunosti automatiziran i sadrži bazu od 145.000 objekata, tako da se pritiskom na dugme usmjerava prema željenom svemirskom objektu. S obzirom na lokaciju opservatorije ona je namijenjena isključivo za popularizaciju i edukacije iz astronomije.

Ekipa Astronomskog društva Orion priprema poseban program ekploatacije teleskopa, odnosno program individualnih i grupnih posjeta, konferencija, predavanja i radionica za sve dobne skupine.

Predstojeće otvorenje Astronomske opservatorije VEMA Visoko simbolizira povratak ozbiljnije astronomije u našoj zemlji, kojim se BiH ponovo vraća na  zvjezdane staze.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content