BiH dobila svoje predstavnike za svjetsko finale Red Bull Campus Clutch u Brazilu

Nakon dva kruga kvalifikacija, u Sarajevu je u četvrtak, 27. oktobra u prostorijama IT kompanije Ant Colony održano državno finale Red Bull Campus Clutch. Ekipa API_GG pokazala se najuspješnijom i tako osigurala prolaz na veliko svjetsko finale i put u Brazil gdje će imati priliku boriti se za niz nagrada, uključujući onu od 20.000 EUR. API_GG dolazi iz Sarajeva, a čine je Omar Fattah, Halid Frljak, Danis Jusić, Tarek A. Chahin i Omar Chahin. 

 

Fotografiju ustupio PR Red Bulla

Red Bull Campus Clutch je globalno takmičenje na kome učestvuju desetine hiljada studenata sa više od 300 univerziteta iz preko 50 zemalja širom svijeta, a bh. pobjednici će predstavljati našu zemlju, kao i svoj univerzitet na svjetskom finalu u decembru. Prilika je to da se bore protiv najboljih studentskih igrača Valoranta i možda postanu zvijezde eSporta. 

Omar Chahin ima 27 godine i kapiten je pobjedničkog tima. Kaže da je njegova ekipa jako svježa, da su se poznavali od ranije, ali da nisu igrali zajedno. “Susretali smo se na nekim turnirima, ali kao protivnici. Kada smo čuli za Red Bull Campus Clutch odlučili smo udružiti snage. Organizacija je bila odlična i jako smo uzbuđeni zbog prilike da igramo u Brazilu protiv najboljih studentskih ekipa na svijetu. Daćemo sve od sebe da dobro predstavimo Bosnu i Hercegovinu!“, rekao je Chahin. 

API GG se u finalu susreo sa ekipom Oblak 9. Tarek Chahin iz pobjedničkog, zahvalio se protivničkom timu iz finala i čestitao im na sjajnoj igri. „Hvala protivničkoj ekipi na dobroj igri. Momci igraju jako dobro! A hvala i mom timu. Sretni smo jer je svaki igrač dao sve od sebe i uradio tačno ono što je bio njegov zadatak“, istakao je Chahin. 

Live streaming finala trajao je preko 5 sati na YouTube kanalu poznatog bh streamera Nedima Lepića. Zajedno sa kolegom Elsinom Uzunovićem on je komentarisao igru koju je u konačnici pratilo skoro 24.000 ljudi. “Bilo je zanimljivo i uzbudljivo, API_GG je odnio zasluženu pobjedu, iako su nam obje ekipe priredile nevjerovatan meč. Pokazali smo da u Bosni i Hercegovini imamo kvalitetne igrače i imaćemo odličnog predstavnika u Brazilu. ”, ističe Lepić.

Elsin Uzunović, kaže da su sve ekipe u finalu bile jako kvalitetne. Kao stručnjak za Valorant, istakao je da je pobjedu odnijela dominantna kombinacija vještine i taktike pobjedničkog tima. „Strategija i timski rad su presudili. Izuzetno uzbudljivo finale, prezadovoljan sam kvalitetom mečeva. Pobjedničkoj ekipi predstoji iskustvo koje će sigurno pamtiti do kraja života! Sada svi navijamo za njih kao reprezentativce Bosne i Hercegovine na svjetskom finalu. U međuvremenu, instalirajte Valorant, igra je ludnica!“, poručio je Uzunović. 

Inače, Valorant je taktička ‘pucačina’ u prvom licu (FPS) za PC, u kojoj timovi igraju 5 na 5. Dolazi od Riot Gamesa, tvoraca League of Legends. Ovo je bila jedna od najiščekivanijih igara 2020. godine i nakon lansiranja je oborila rekord u gledanosti, sa 34 miliona sati gledanja u jednom danu. Ovogodišnje državno finale Red Bull Campus Clutch organizirano je uz podršku Ant Colony, Whiteshark, AGON Gaming i IntelNUC.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content