BiH je nekada prekrivalo more – ovdje se čuvaju njegovi ostaci

U paleozoiku i mezozoiku more je prekrivalo velike dijelove Bosne i Hercegovine. Područje današnje Tuzlanske regije se nalazilo prekriveno vodom Panonskog mora.

Foto: Furaj.ba

Prošlo je 5 miliona godina od povlačenja Panonskog mora sa našeg dijela kopna. U naslagama ostalim poslije njegovog nestanka mora, pronalaženi su izvorni ostaci ježeva, puževa, morskih zvijezda i kamene soli koji se kao dokaz drevnog mora čuvaju u paleontološkoj zbirci Muzeja istočne Bosne u Tuzli.

Na ovom području tokom kvartara desile su se velike klimatske promjene i došlo je do nestajanja mora, kada je nastupilo jako zahlađenje. Slijedilo je smjenjivanje hladnih (glacijalna) i toplih (interglacijalna) razdoblja. Ovakve promjene su dovele do izumiranja mnogih biljnih i životinjskih vrsta na ovom području.

Za neke od izumrlih vrsta postoje materijalni dokazi u vidu eksponata izloženih u Paleontološkoj postavci. U to doba na ovim područjima živio je Mamut ili runasti slon čiji su ostaci kostura (butna kost) i dio zuba pronađeni oko rijeke Save.

Također, u doba kvartara živio je i bizon. To je šumsko govedo koje je nekada bilo rašireno po čitavoj srednjoj Evropi. Ostaci lobanje bizona sa rogovima pronađeni su, također, oko rijeke Save.

Izgradnjom 2003. godine grad Tuzla vraća dio svoje geološke historije i dio Panonskog mora.

U sklopu kompleksa Panonskih jezera također čuva ostatke drevnog mora.

Muzej Geološka postavka ‘Pannonica’’ predstavlja značajan segment za razvoj kulturnog turizma kompleksa Panonskih jezera, ali i Tuzle. Postavka predstavlja značajan segment za razvoj kulturnog turizma grada Tuzle s obzirom da govori o kontinuitetu života na ovom prostoru od doba neolita, a ujedno upotpunjuje ponudu kompleksa Panonskih jezera.

Postavku sačinjava oko 100 minerala i 120 fosila. Posjetioci muzeja, između ostalog, mogu pogledati fosil koji je izuzetno karakterističan za područje gdje je nekad bilo Panonsko more.

Riječ je o turalis turis fosilu, ali i pogledati mineral koji se zove kao Tuzla – tuzlait i koji je jedini mineral na svijetu pronađen u sonim ležištima u Tuzli.

Fotografije: Turistička zajednica Tuzlanskog kantona

Zato što jedan članak nije dovoljan…

PANONSKA JEZERA, SLANA OAZA U TUZLI

SOJENIČKO NEOLITSKO NASELJE

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TUZLU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content