Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

U Bosni se oko kahve vrti sve. Pije se ujutru, kad se tek oči otvore, tada se pretežno šuti i polahko ćeifi, kad dođu gosti prvo se postavlja kahva, i to je za nas kahva “dočekuša“. Kahvu pijemo na poslu, na pauzi u gradu, pije se navečer, jednostavno pije se svaki put kad se ukaže prilika za to…

Foto: Furaj.ba

U svijetu se dnevno popije nevjerovatnih 2,25 milijardi šoljica kahve.

Prema podacima koje objavljuje International Coffee Organization na prvom mjestu po ispijanju kahve je Finska gdje se godišnje popije čak 12 kilograma po stanovniku. Slijede Norveška sa 7,2 kilograma, Nizozemska s 9,9, Island sa devet pa Danska s 8,7. Naša zemlja se sa 6,1 kilogramom po stanovniku smjestila na 11. mjesto.

Svjetski prosjek je, zanimljivo je, dva kilograma kahve godišnje po glavi stanovnika, a evropske zemlje zauzimaju 19 od 20 zemalja u kojima se pije najviše kahve.

Anketa koju je na svojim društvenim mrežama proveo De‘Longhi pokazala je da čak 72 posto ljudi više voli piti kahvu kod kuće, a jednoglasno su odlučili da ih nimalo ne privlači ispijanje kahve kako to rade u nekim drugim kulturama – na putu do posla ili drugog odredišta.

Riječ kahva (koriste se još i riječi kafa i kava) u jezike naroda ovih prostora došla je od turske riječi kahve, koja je, opet, nastala od arapskog izraza qahwah. Upravo tim putem, od Jemena i Arabije, pa preko Istanbula i duž Balkanskog poluostrva kahva je sa Osmanlijama i stigla do naših krajeva.

Na početku se posluživala isključivo u bogataškim kućama. Ipak, nije dugo ostala privilegijom bogatih, pa se u čaršijama počinju otvarati kahvane (kafane), koje veoma brzo postaju centrima društvenog života.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content