Bijela Tabija

Do Bijele Tabije možete doći vlastitim automobilom ili gradskim prevozom koji saobraća na relaciji  Baščaršija-Vratnik na liniji 51, svakih dvadeset minuta. Nije daleko ni odlučite li se na laganu šetnju od Baščaršije, pored šehidskog mezarja Kovači, prema starom Vratniku na čijem će vas kraju dočekati ova vremešna tvrđava. Ako ste u dobroj formi nećete se umoriti ali ćete zbog pogleda na grad zaisgurno ostati bez daha. Osvježenje možete potražiti u obližnjem restoranu gdje uz pravu tursku kafu i domaće specijalitete možete uživati u pogledu zbog kojeg ćete se sigurno često vraćati na ovo mjesto.

Bijela Tabija  dominira starim dijelom grada, tačnije njegovim istočnim ulazom na najisturenijem dijelu Vratnika. Izgrađena je na prostoru srednjovijekovne utvrde koja je  sagrađena oko 1550. godine. Ima oblik pravougaonika sa četiri kule koje se nalaze u uglovima i jednom na samom ulazu u tvrđavu. Kao što joj  i ime kaže, zidine su joj bojene u bijelo a legenda kaže da  su bjelance jajeta i kravlje mlijeko korišteni kao vezivni materiali za bojenje i uređenje zidina.

Video: Samir Namgalija

Bijela Tabija je služila za smještaj vojske koji su u krugu njenih zidina izgradili džamiju za koju se vjeruje se da je podignuta u čast sultana Mehmeda Fatiha. Unutar tvrđave, pored džamije nalazila se i kuća imama, mujezina, vojnih svirača, žitni magacin i nekoliko kuća članova posade.

Gornji dio Tabije u krupnim kamenim blokovima nastao je u austro-ugarskom periodu. Kula je bila od velikog značaja za odbranu grada prilikom napada austrijskog princa Eugena Savojskog u 17. vijeku, te austrougarske vojske 1878. godine.

Zbog svoje historijske uloge i važnosti, odlukom Državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Bijela tabija proglašena je Nacionalnim spomenikom BiH.

1-12

Sa zidina Bijele Tabije pruža se prekrasan pogled na grad.

Bijela tabija je otvorena za posjetitelje od srijede do nedjelje od 09.00-17.00

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content