Bilećko jezero

  Bilećko jezero

  Bilećko jezero na rijeci Trebišnjici kod Bileće u Bosni i Hercegovini je najveća vještačka akumulacija na Balkanu. Površina jezera je oko 33 km2, zavisno od vodostaja. Na dnu jezera nalazi se napušteno selo, koje je evakuisano prilikom gradnje hidrocentrale. Najveća dubina bilećkog jezera je 104 metra, a nalazi se na oko 400 m nadmorske visine.

  Kada prođete Foču, prođete Gatačkim poljem, dolazite u Bileću. Na izlazu iz Bileće prema Trebinju doživjećete šok: okruženo sivilom kamena i bezvodnih terena prostire se nepregledno Bilećko jezero.Ovo jezero svoju veličinu započinje odmah ispod kasarne “Bilećki borci” gdje se za ljetnih dana, kada voda znatno opadne, može jasno vidjeti vrelo koje u velikim bjelim klobukovima donosi kiseonik koji znači život za sav živi svijet u jezeru. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 395 metara i zajedno sa Trebinjskim jezerom, koje se na njega nastavlja, pruža u dužini od oko 30 km.

  U vrijeme velikih padavina nivo vode naraste do ivice zelenog vegetacionog obalskog pojasa , ali dolaskom toplih dana i ljetnog perioda vodostaj znatno opadne.Stvaranjem jezera mnoga naselja koja su se nekada nalazila na obalama plahovite Trebišnjice potopljena su, pa je poznavanje terena od neophodnog značaja .

  Veliki broj Bilećana, pogotovo mlađih, spas od ljetnih vreline nalazi na Bilećkom jezeru. Najčešće se kupaju na poluuređenim plažama u Čepelici, oko četiri kilometra od grada, kao i na nešto daljim na Vidikovcu i u Orahu. Na Bilećko jezero često svrate i turisti iz stranih zemalja, ali zbog nedostatka potrebnih sadržaja ne zadržavaju se dugo. Posljednjih godina tamo borave i kamperi. Najčešće su u selu Orah, oko 12 kilometara od Bileće prema Trebinju, a rado dolaze Fočaci.

  Pripremila: Iman Azganović, Furaj.ba