Bilećko jezero i njegove plaže

Bilećko jezero na rijeci Trebišnjici kod Bileće u Bosni i Hercegovini je najveća vještačka akumulacija na Balkanu. Površina jezera je oko 33 km2, zavisno od vodostaja a najveća dubina je 104 metra. 

Foto: Furaj ba

Kada prođete Foču, prođete Gatačkim poljem, dolazite u Bileću. Na izlazu iz Bileće prema Trebinju prostire se nepregledno Bilećko jezero. Ovo jezero svoju veličinu započinje odmah ispod kasarne “Bilećki borci” gdje se za ljetnih dana, kada voda znatno opadne, može jasno vidjeti vrelo koje u velikim bjelim klobukovima donosi kiseonik koji znači život za sav živi svijet u jezeru.

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 395 metara a na njegovom dnu je napušteno selo, koje je evakuisano prilikom gradnje hidrocentrale. Zajedno sa Trebinjskim jezerom, koje se na njega nastavlja, pruža u dužini od oko 30 km.

Foto: Furaj.ba

U vrijeme velikih padavina nivo vode naraste do ivice zelenog vegetacionog obalskog pojasa , ali dolaskom toplih dana i ljetnog perioda vodostaj znatno opadne.

Kupalište Čepelica

Veliki broj Bilećana, pogotovo mlađih, spas od ljetnih vreline nalazi na Bilećkom jezeru. Najčešće se kupaju na plaži “Čepelica”, oko četiri kilometra od grada. To je jedina uređena plaža. Na plaži se nalaze dva ugostiteljska objekta, splav i restoran „Apolon“, kao i teren za odbojku na pijesku. Plaža čepelica je kaskadnog tipa i ima asvaltirani put koji vodi do nje.

Kupalište Kuletina

Poluostrvo Kuletina je još jedno od omiljenih kupališta na Bilećkom jezeru. Od grada je udaljeno par stotina metara a do njega se dolazi makadamskim putem. Prirodan pad terena pogodan je za kupanje, a s obzirom na razlike u vodostaju, u pojedinim periodima, kada je niži vodostaj, onda se formiraju prirodne skakaonice. Kada je visok nivo jezera, onda i sama Kuletina postane maleno ostrvo.

Kuletina je takođe jedno od omiljenih izletišta, a blizina vode i prelijepo okruženje su svakako izuzetno pogodni za kampovanje. Sa nje se pruža prelijep pogled prema pučini jezera, gdje se u daljini vidi ostrvo sa Crkvom sv. Ilije. Sa Kuletine se pruža i prelijep pogled na austro-ugarsku građevinu, kulu Drakuljicu, koja svojim zidinama i danas prkosi zubu vremena.

Na Bilećko jezero često svrate i turisti iz stranih zemalja, ali zbog nedostatka potrebnih sadržaja ne zadržavaju se dugo. Posljednjih godina tamo borave i kamperi. Najčešće su u selu Orah, oko 12 kilometara od Bileće prema Trebinju, a rado dolaze i Fočaci.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content