Bišćevića kuća, stara osmanska kuća u srcu Mostara

  Bišćevića kuća, stara osmanska kuća u srcu Mostara

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #83

  Od sačuvanih stambenih kuća iz turskog doba u Mostaru, najznačajnija je Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak. Nalazi se na na istočnoj obali rijeke Neretve u Bišćevića ulici. 

  Bišćevića kuća

  Ova stara otomanska kuća, još uvijek u vlasništvu porodice Bišćević, sagrađena je 1635. godine. Ćošak joj je isturen nad Neretvom na dva veoma visoka kamena stuba, što je čini najsmjelijim djelom stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.

  Bogatstvo dekorativnih motiva, od ulaznih vrata u prvu i drugu avliju, preko kaldrme u avliji i drvoreza na potpornim gredama i ogradi od divanhane do ulaznih vrata u ćošak, najbolje pokazuje vrijednost ove stambene kuće.

  Kuća ima dva dvorišta. Prvo je “Selamluk”, kao što mu i ime kaže dio gdje se pozdravlja, pa su u to dvorište mogli ući svi poznati i nepoznati, dok su u drugo dvorište “Haremluk” mogli ući samo poznati i pozvani. “Haremluk” je okružen visokim zidovima zbog zaštite od vjetra, jakog hercegovačkog sunca i zaštita žene i njene privatnosti.

  U dvorištu kuće se također nalaze i kuhinja i toalet koji su uvijek bili odvojeni od kuće radi higijene, a kuhinja i radi požara pošto je većina kuće napravljena od drveta, pa u slučaju požara da ne bude ugroženo ništa osim kuhinje. Naravno u ljetnom periodu u Mostaru su i velike vrućine, pa je na taj način izbjegavano zagrijavanje cijele kuće.

  Bišćevića kuća

  Kamerija ili divanhana je očuvala izvorni otomanski stil, kuća obiluje autentičnim namještajem, a bašta je reprezentativni primjer turskog stila gradnje.

  Kuća ima dva sprata – donji dio je privatni dio kuće, a na gornjem spratu je muzej.

  Muzej se sastoji od 3 sobe. Mala spavaća soba namijenjena je isključivo bračnom paru.  Ženska soba – divanhana koja je ljetna soba jer nema prozora, a otvorena je čak i u toku zime. Najljepša soba u kući je muška soba koja se nalazi na dva stuba visine po 12 metara. Ima prozore oblika kao i u džamiji i krov u obliku kupole, što sve ukazuje na bogatstvo porodice.

   

  Ulaz u muzej je 4 KM.

  Adresa: Bišćevićeva b. b., Mostar

  Telefon:  +387 36 550 677

  Radno vrijeme: svaki dan 08:00-19:00

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI MOSTAR

  STARI MOST – SIMBOL I DUŠA MOSTARA

  STAKLENA ŠETNICA – TURISTIČKI HIT U MOSTARU