Bišćevića kuća, stara osmanska kuća u srcu Mostara

BiH Bucket List Challenge

Izazov #82 Zaviri u Bišćevića ćošak

Od sačuvanih stambenih kuća iz turskog doba u Mostaru, najznačajnija je Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak. Nalazi se na na istočnoj obali rijeke Neretve u Bišćevića ulici. 

Bišćevića kuća

Ova stara otomanska kuća, još uvijek u vlasništvu porodice Bišćević, sagrađena je 1635. godine. Ćošak joj je isturen nad Neretvom na dva veoma visoka kamena stuba, što je čini najsmjelijim djelom stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.

Bogatstvo dekorativnih motiva, od ulaznih vrata u prvu i drugu avliju, preko kaldrme u avliji i drvoreza na potpornim gredama i ogradi od divanhane do ulaznih vrata u ćošak, najbolje pokazuje vrijednost ove stambene kuće.

Bišćevića kuća Mostar Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Kuća ima dva dvorišta. Prvo je “Selamluk”, kao što mu i ime kaže dio gdje se pozdravlja, pa su u to dvorište mogli ući svi poznati i nepoznati, dok su u drugo dvorište “Haremluk” mogli ući samo poznati i pozvani. “Haremluk” je okružen visokim zidovima zbog zaštite od vjetra, jakog hercegovačkog sunca i zaštita žene i njene privatnosti.

U dvorištu kuće se također nalaze i kuhinja i toalet koji su uvijek bili odvojeni od kuće radi higijene, a kuhinja i radi požara pošto je većina kuće napravljena od drveta, pa u slučaju požara da ne bude ugroženo ništa osim kuhinje. Naravno u ljetnom periodu u Mostaru su i velike vrućine, pa je na taj način izbjegavano zagrijavanje cijele kuće.

Kamerija ili divanhana je očuvala izvorni otomanski stil, kuća obiluje autentičnim namještajem, a bašta je reprezentativni primjer turskog stila gradnje.

Kuća ima dva sprata – donji dio je privatni dio kuće, a na gornjem spratu je muzej.

Foto: Furaj.ba

Muzej se sastoji od 3 sobe. Mala spavaća soba namijenjena je isključivo bračnom paru. Druga je ženska soba – divanhana. Zanimljivo je da nema prozore, otvorena je čak i zimi. Treća soba je i najljepša soba u kući. To je takozvana muška soba. Nalazi se na dva stuba visine po 12 metara. Ima prozore oblika kao i u džamiji i krov u obliku kupole, što ukazuje na bogatstvo porodice.

Ulaz u muzej je 4 KM.

Adresa: Bišćevićeva b. b., Mostar

Telefon:  +387 36 550 677

Radno vrijeme: svaki dan 08:00-19:00

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #82 – Zaviri u Bišćevića ćošak

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku ispred kuće, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi bili u Bišćevića kući.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI MOSTAR

STARI MOST – SIMBOL I DUŠA MOSTARA

STAKLENA ŠETNICA – TURISTIČKI HIT U MOSTARU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content