Bivak na Visočici među 10 najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu

Bivak “Zoran Šimić na planini Visočici uvršten je na prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata za izolaciju koju je sačinio prestižni arhitektonski časopis DesignBoom.

Bivak “Zoran Simić” na Visočici

“Bivak ‘Zoran Šimić’ ateljea Filter Arhitektura nalazi se na zabačenom dijelu planine Visočica u Bosni i Hercegovini. Ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. To je prvi objekt ove tipologije na planini koji je nedavno postao pristupačniji zbog razvoja lokalne cestovne infrastrukture.

Kabina bivka je smještena na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže između dvije planine: Visočice i Bjelašnice. Jedno je to od rijetkih mjesta na kojem planinarske staze sijeku kanjon, povezujući obje planine i omogućujući pogled koji se otvara nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetioce izložio tom pogledu i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu.

Unutarnji prostor kabine konfiguriran je s tri platforme koje također djeluju kao podne površine, kreveti ili klupe. Sastavljen od dvije suprotstavljene platforme koje se kaskadno spuštaju prema ulazu, u prostor se može smjestiti do devet posjetilaca koji sjede jedan prema drugome. Vanjski dizajn zamišljen je na takav način da rezultira manjim otiskom stopala jer nije bilo potrebe za destruktivnim iskopavanjem terena”, stoji u opisu teksta “Top 10 mjesta za izolaciju” u kojem bivak na Visočici zauzima 6. mjesto.

“Bivak je izgrađen s vrlo ograničenim resursima, pod teškim uslovima visoke planine, ali uz ogroman dobrovoljni angažman i saradnju koji bi bili nemogući u čisto komercijalnom kontekstu”, prokomentirali su iz ateljea Filter Arhitektura za koje je ovo veliko priznanje.

“Glavni izazov u gradnji bio je prijevoz, a u tu svrhu vojna helikopterska postrojba bila je angažirana za prijevoz građevinskog materijala do mjesta. Činjenica da je jedan od vodećih arhitekata iskusni planinar odigrala je presudnu ulogu u dizajnu bivaka, povećavajući kvalitetu korisničkog iskustva. Arhitekti Filter studija također su pridonijeli njegovoj stvarnoj izgradnji na tom mjestu, zajedno s članovima lokalnog Planinarskog kluba Željezničar, čineći ovo istinskim projektom u zajednici”, navodi se još u tekstu.

Podsjećamo, bivak “Zoran Šimić” nastao je u saradnji PD Željezničar i Filter Arhitekture, a izgradnja je finansirana putem projekta “BH Bivak” PSFBiH, podržanog od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BIVAK NA VISOČICI – MJESTO ZA ODMOR I SKLONIŠTE PLANINARA

VISOČICA I NJEN VRH VITO – POGLED KOJI SE NE ZABORAVLJA

TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content