Bjelašnica je uvijek dobra ideja!

Kraljica među Vučkovim planinama ima jednu divnu vrlinu – kad god se prema njoj otisnete uvijek možete doživjeti i otkriti nešto novo. Bilo da su tu obzori koje kao da nikad ranije niste vidjeli, avanture za koje se tek trebate odvažiti ili zanimljivosti koje tek sada do vas dopiru – Bjelašnica zaista uvijek ima šta za ponuditi.

Autorica: Semra Hodžić

Foto: Furaj.ba

Jedina prašuma u Kantonu Sarajevo

Malo je poznato da padine planine Bjelašnice kriju jedinstvenu prašumu – Ravnu Valu, jedinu u Kantonu Sarajevo. Jedinstvena je to prašuma gdje visina pojedinih stabala doseže i do 40 metara, komadić netaknute prirode u kojoj čovjek nije imao nikakvu, osim naučnu intervenciju. U prašumi Ravna Vala, osim drugih divljih životinja, živi i mrki medvjed koji je je najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini, a dom je i brojnim drugim endemskim i reliktnim vrstama. S Bjelašnice kroz prašumu možete prošetati do Igmana. U oba pravca staza je duga 8 km kilometara, i cijelom dužinom pogodna je za porodičnu šetnju sa manjom djecom.

Vidikovci na obroncima Bjelašnice i Visočice

Grebeni Visočice izuzetno su privlačni planinarima, pa ako se i vi odlučite krenuti putevima između Đetelaša i Parića, te iznad vodenica kod sela Umoljani, sa pogledom na kanjon Rakitnice, Puzim i Treskavicu, naići ćete na u paru postavljeni drveni okvir za slikanje sa fenomenalnom pozadinom i klupu s koje možete uživati u neprocjenjivom pogledu na blagodati i ljepote koje vas okružuju. Hvala planinarima PD Željezničar!

Jezero u srcu Bjelašnice

Vjerovatno niste znali da Bjelašnica koja u svojim njedrima krije brojne ukrase, ima i jezero. Kao i sve drugo što vrijedi vidjeti, da bi se došlo do njega potrebno je preći turu koju planinari nazivaju najzahtjevnijom. Lokvanjsko jezero nalazi se u srcu ove magične planine, podno jednog od njenih vrhova – Vlajne, na nadmorskoj visini od 1.760 metara gdje se napaja iz ledenjaka i obližnjeg izvora. Jezero je dugo 100 metara, široko 60 i duboko dva metra. U njemu živi triton, endemska vrsta vodozemca. Ako poželite vidjeti ovo jezero, javite se planinarskim društvima i saznajte kada imaju ture na Bjelašnici!

Kontakt: PK Nomadi; e-mail: nomadi.sarajevo@gmail.com; telefon: 061/443 162

Najveći zipline u BiH

Foto: Furaj.ba

Od ove godine Bjelašnica se može pohvaliti najdužim ziplineom u Bosni i Hercegovini. Jedinstvena je to atrakcija gdje će te pomiješano sa uzbuđenjem ovu olimpijsku ljepoticu doživjeti na do sada neviđen način. Iskusite spust niz zipline „Magical Space“ dug 1.000 metara, uz brzinu od 75 km/h, na 1.430m nadmorske visine i stvorite nezaboravne uspomene! Ukoliko je za vas to ipak previše adrenalina, imate i manji zipline na istom mjestu, kao i u Javorovom Dolu.

Branje ljekovitog bilja i gljiva

Od proljeća pa do jeseni na nepreglednim pašnjacima i u šumama Bjelašnice možete brati biljke i gljive. Omiljena planina mnogih u svojim njedrima ima bar po jedan cvijet ili list za svaku boljku, a putem sebi možete ubrati i ručak. Ako na jesen krenete put Bjelašnice, trebate znati da je ona neprocjenjiva riznica ljekovitog šipurka, drijenjka i kleke, od kojih se suše čajevi, spremaju sokovi ili džemovi i pekmezi. Ukoliko se sa izleta vratite s takvim dodatnim zadatkom za sebe kući, sigurno ćete se osjećati ispunjenije i sretnije!

Novi ski lift na Bjelašnici

Ove godine donesena je odluka o novim ulaganjima u planinu Bjelašnicu. Tako je u okviru projekta kojeg će sufinansirati Vlada KS odlučeno da će doći do izgradnje novog ski lifta, kao i zamjena i servisiranje postojećeg, koji će ubuduće ići jedan uz drugi. Također, na Bjelašnici će biti izgrađen i moderniziran parking system sa videonadzorom i novom kontrolom naplate, što će otvoriti mogućnosti za online prodaje karata i manje gužvi na prodajnim mjestima.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

Bjelašnica – nepristupačna dama

Igman – čuvar olimpijskog duha i historije

S jednom ski kartom sada možete skijati na četiri bh. planine

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content