Blagaj nominiran za najbolje turističko selo u 2022. godini

Tekija u Blagaju
Female tourist photographing with digital tablet house on Buna spring in Blagaj village in Bosnia and Herzegovina

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je Poziv za prijave za odabir najboljeg turističkog sela 2022. godine u okviru aktivnosti unaprjeđenja uloge ruralnog turizma, a među nominiranim se našao i Blagaj kod Mostara.

“Inicijativa je to za unaprjeđenje uloge turizma u očuvanju sela, zajedno sa svojim krajolicima, prirodnim i kulturnim raznolikostima, kao i lokalnim vrijednostima i aktivnostima uključujući i gastronomiju. Države članice UNWTO-a, čija je članica i BiH, pozvane su da prijave do tri sela koja ulaze u nominaciju”, stoji u saopćenju Grada Mostara.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a u saradnji UNWTO-om, Blagaj je gradska uprava Mostara prepoznala kao selo mnogih turističkih atrakcija i potencijala, koje je prepoznato po brojnim inovativnim i transformativnim djelovanjima te posvećeno razvoju turizma kao snažnom pokretaču razvoja područja u svim aspektima: ekonomskim i socijalnim i ekološkim, kao selo koje čuva i promovira sve prepoznate vrijednosti.

Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobit će plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje, a bit će im dopušteno da u skladu s odredbama i uvjetima UNWTO-a koriste logo “Najbolja turistička sela” u svim komunikacijskim sredstvima. Mreža će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti.

Grad Mostar je putem nadležne Službe za privredu odradile su kompletne analize i prikupio potrebne podatke, a sve u cilju ispunjavanja aplikacijskog obrasca i ostalih potrebnih dokumenata. Istraživanje područja obuhvaćalo je niz aktivnosti kao što su prikupljanje fotografija, suradnja s nevladinim organizacijama, a kao najznačajnijom spominju “Novi Val”, te koordinaciju s Ministarstvom i s koordinatorom UNDP.

Nadalje za Poziv je pripremljen atraktivni kratki video u kojem je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim kao i turističkim atrakcijama koji će prezentirati ovo ruralno područje.

Pored glavnog videa koji predstavlja Blagaj sa stanovišta prirodne, povijesne i kulturne raznolikosti, izrađuju se još tri kratka video uratka u kojima su zasebno predstavljene pojedine prirodne, kulturne kao i turističko-rekreacijske atrakcije sela.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content