Blagodati modračkog jezera

Lijepo uređene plaže jezera Modrac, koje se najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac, bile su najdraže mjesto za odmor brojnih Bosanaca i Hercegovaca koji su ga i prozvali „bosanskim morem“.

Foto: PR

Plaža Prokosovići

Modrac je akumulacijsko jezero koje se najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac, mada dodiruje i rubna područja općina Tuzle i Živinica, nastalo vještačkim putem tako što je napravljena brana na rijeci Spreči. Dugo je 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara. Lijepo urađene plaže u mjesnoj zajednici Prokosovići, duge oko 1.500 metara s pratećim objektima, oduvijek su privlačile posjetioce. Na ovoj plaži se nalaze restorani, hoteli, kafići i tereni za rukomet, košarku i odbojku na pijesku, i dugo godina smatrana je najuređenijom plažom u cijeloj BiH. Na njoj su se tokom godina održavale i različite manifestacije. Pored ove vještačko uređene plaže duž cijele obale jezera Modrac nalaze se prekrasna mjesta za odmor i rekreaciju. I danas mnogi rado dolaze na odmor na Modrac, a u ponudi smještaja na raspolaganju su im hotel i motel. U sklopu ugostiteljske djelatnosti preduzeća „Em-Oniks“ doo Lukavac početkom 2000. godine zvanično je otvoren hotel „Senad od Bosne“, smješten uz samu obalu jezera Modrac, a krajem 2008. godine otvoren je i motel „Oniks“ koji je smješten na glavnoj raskrsnici magistralnog puta Lukavac-Tuzla.

Foto: PR

Hotel „Senad od Bosne“

Okružen plavetnilom „bosanskog mora“ i uronjen u zelenilo, ovaj luksuzno opremljen hotel koji se nalazi na popularnoj plaži Prokosovići idealan je izbor za sve putnike namjernike, ali i one koji žele potpuni odmor u očaravajućoj prirodi, koja će probuditi sva vaša čula. Romantični vikend, team building, porodični izlet, poslovni sastanak, u hotelu će izaći u susret svim vašim željama. Besprijekorna udobnost imperativ je hotela. Gostima je na raspolaganju 28 klimatiziranih savremeno opremljenih soba sa kablovskom TV i mini barom. Sve sobe posjeduju besplatan bežični internet, vlastito kupatilo, a većina balkon sa fantastičnim pogledom. Pored ukusno namještenog apartmana i klasičnih soba, gosti mogu boraviti u sobama za sportiste ili posebno dizajniranoj sobi za mladence uređenoj baš u skladu za izrazom “medeni mjesec”. Spoj komfora, prostranosti i drugih pogodnosti, garantuju Vam mir i opuštanje tokom boravka u svim sobama hotela. 

Foto: PR

Ručak s pogledom

Ukoliko poželite ručak s pogledom na plavi Modrac, oduševit će vas velika terasa hotelskog restorana koji se naročito ističe zbog svog neobičnog izgleda – poput broda, zbog kojeg ostavlja upečatljiv dojam na sve goste. Pored hotelskog restorana, tu je i restoran Jezero koji se nalazi na samoj obali jezera. Idealno je mjesto za romantičnu večeru sa dragom osobom, za ručak sa prijateljima ili poslovnim partnerima gdje vas buka neće ometati u druženju i razgovorima. Vesele boje i prelijep enterijer momentalno će vam popraviti raspoloženje, a kada probate kulinarske specijalitete, restoran „Jezero“ naći će se u samom vrhu vaših omiljenih restorana. Uz prostran urbani enterijer, restoran je utopljen sa detaljima od drveta i kombinacijom savršenog ozvučenja i moderne rasvjete koja upotpunjuje cjelokupan utisak.

Foto: PR

Šta raditi na Modracu

Boraveći na jezeru Modrac, istinski ćete odmoriti. Duge šetnje, druženje u ugostiteljskim objektima po povoljnim cijenama, sunčanje, preporodit će vas. Zabavite se igrajući odbojku na pijesku, rukomet i košarku, a možete se i taksi-čamcima provozati o jezeru. Ljubitelji ribolova na jezeru mogu i pecati. Inače, jezero je stanište različitog biljnog i životinjskog svijeta sa skoro stotinu vrsta ptica, među kojima su najprisutnije patke i sive čaplje, a okolne bare ugostile su i jata labudova. Po dolasku ili odlasku svratite u Lukavac, prošetajte novim šetalištem i posjetite brojne kulturno-historijske objekte, među kojima je najznačajniji Crkva Ante Padovanskoga smještena sjeverno od željezničke pruge. Ovaj nacionalni spomenik izgrađen je prije Drugog svjetskog rata, a i danas plijeni svojom ljepotom. 

Foto: PR

NLB BANKA – #OkvirPomoći

Mikro i mala preduzeća su važan stup ekonomije – a pretrpjeli su velike štete radi pandemije koronavirusa i njima će biti potrebno najviše podrške za ponovno pokretanje. NLB Banka kroz ovaj projekat želi pomoći širenju pozitivnih poduzetničkih priča te je zajedno s partnerima Mastercard, MaxMedia, Oslobođenje, Klix i OBN TV pokrenula kampanju #OkvirPomoći, kroz ustupljeni prostor za oglašavanje, koji će pomoći malim poduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro i malim kompanijama da prevaziđu posljedice krize.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content