Blagodati soka od svježeg krompira

Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, no unatoč tome prevladava mišljenje da se krompir ne smije konzumirati sirov. Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Od zabluda vezanih uz konzumaciju sirovog krompira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krumpira otrovna.

Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje. Ono što jest opasno je nedozreo krompir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krompir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krompira.

Konzumirate li krumpir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.

 

Blagodati soka od krompira:

jača imunitet

čisti organizam od otrova

njeguje problematičnu kožu

koristi se kao dio terapije protiv raka

pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba

smanjuje razinu šećera u krvi

pomaže kod bolesti jetre i bubrega

štiti od kardiovaskularnih bolesti

Sok od krompira možete mješati sa limunom, peršunom, krastavcem, mrkvom, celerom, cveklom ili jabukom. Oni će poboljšati ukus krompira i daće vam dodatne prednosti za zdravlje.

Svježi, sirovi sok od krumpira se pokazao zdravim pročišćivaćem organizma i veoma korisnim u kombinaciji sa sokom od mrkve. U kombinaciji sa sokom od mrkve i celera on se pokazao dobrim za one koji pate od gastričnih, nervnih i mišićnih poremećaja kao kod kostobolje i išijasa. U takvim slučajevima pola litre te kombinacije uz dodatak pola litre kombinacije soka od mrkve, repe i krastavca treba da se pije dnevno i to se obično pokazalo kao odličan lijek za odstranjivanje tih poremećaje u iznenađujuće kratkom roku. Uz to se treba iz ishrane u potpunosti izbaciti meso, perad i ribu.

Sok od sirovog krompira se pokazao veoma djelotvornim za čišćenje problematične kože. To čišćenje nastaje zbog velikog sadržaja kalija, sumpora, fosfora i klora u krumpiru.

Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore.

Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krumpira redovito masirati kritična mjesta.

 

PRIPREMA SOKA

Uzmite jedan krompir, jednu mrkvu i jednu jabuku ( ili druge sastojke po želji).

Dobro ih operite i ako niste sigurni ogulite koru (zbog eventualnih raznih hemikalija/prskanja), izrežite na komade, iscjedite u sokovniku i odmah pijte sok. Po želji možete dodati i limun da bi ukus bio osvježavajući.

Nema loših propratnih pojava/efekata. Krompir je vrlo je hranjiv i lako se upija! Jako je djelotvoran u skidanju kilaže. Ubrzo ćete primetiti da je vaš imuni sistem poboljšan nakon samo 15 dana.

Kada sok treba piti? Pije se u jutro na prazan želudac sat vremena prije doručka. Za brze rezultate piti 2 puta dnevno, u jutro nakon budjenja i prije 17h.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content