Bled: Rajski prizori

Ovo alpsko jezero s jedinim otokom u Sloveniji već vijekovima je svjetski poznato kao rajsko, ostavljajući snažan dojam na posjetitelje svojim prirodnim ljepotama, bogatstvom legendi i posebnim silama koje vraćaju blagostanje. Bled je jedno od najprepoznatljivijih iskonskih mjesta u Sloveniji. 

Sponzorisani članak

Fotografije: VELEPOSLANIŠTVO REPUBLIKE SLOVENIJE U SARAJEVU

Prelijepo mjesto

U 19. vijeku posjetili su ga poštovaoci hidropatije koji su slijedili metode švicarskog liječnika Arnolda Riklija. Početkom 20. vijeka, Bledsko jezero su smatrali najljepšom ljekovitom banjom u Austro-Ugarskoj. Nakon Drugog svjetskog rata postalo je lokacija jedne od najvažnijih rezidencija državnog protokola. Vila Bled i do danas je zadržala tu funkciju.

Ostvarite svoje želje

Tradicionalni drveni brodovi – pletne – odvode posjetitelje do otočića u sredini jezera već vijekovima. Ovim brodovima upravljaju stojeći veslači koji su poznati kao pletnari. Kada stignu do otoka, gosti se penju uz 99 kamenih stepenica kako bi dosegli crkvu Marijina Uznesenja. Na ovom otočiću, koji je predmet mnogih mitskih priča, možete slušati crkvena zvona, ili ih čak i sami zazvoniti. Legenda kaže da će vam se tako ostvariti želje. Povratkom na obalu, otok na jezeru možete promatrati iz dvorca ili s pješačkih i fijakerskih staza koje vode oko cijelog jezera. Provozajte se s bledskim kočijašima, poznatim kao fijakarji!

Priča o bledskom zvonu

Za crkveno zvono koje datira od ranog 16. vijeka kažu da je došlo od samoga pape. Priča kaže da ga je on darovao crkvi nakon što je prvobitno zvono, koje je na otok poslala neutješna udovica u sjećanje na svog preminulog muža, završilo na dnu jezera uslijed oluje. Tako Bled ima dva legendarna zvona: jedno u crkvi i jedno na dnu jezera. Legenda o potonulom zvonu oživi svake godine u specijalnom božićnom događaju.

Pogledi i doživljaji

Najljepši pogled na jezero, njegov otok i okolne planinske vrhove pruža se iz dvorca koji se sa stijene nadvio nad jezerom. Zbog njegove ljepote smatraju ga jednim od najljepših odredišta za vjenčanja u Evropi, a također je i mjesto na kojem se održavaju važni sastanci diplomatije i državnog protokola. U ljetnim mjesecima možete susresti gospodara dvorca ili iskusiti streličarski turnir.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content