Blistavi put Sarajke od Skenderije do Dublina

Sarajka Iris Bijedić živi svoj san u Dublinu, glavnom i najvećem gradu Republike Irske. Još od prvog takmičenja ljepote – Miss Barbie u sarajevskoj Skenderiji znalo se da će se pred njom otvoriti blistavi put na modnim pistama.

Iris Bijedić; Foto: Iva Zi

Isprva, radila je u Bosni i Hercegovini nastojeći da završi školovanje. I u BiH i regionu radila je sa velikim imenima – Džejlom Glavović, Eminom Husedžinović, Markom Lovrićem, modnim dizajnerima Markom Fehrerom i Arnelom Vučićem, te je radila i za Dresscode by Prevent. Onda se otisnula u svijet, a tamo su je čekali Vogue, Keune, Secret Garden…

Na prvom snimanju u Dublinu radila je sa čuvenom šminkericom Aisling Kelly, a taj put je odveo do italijanskog Voguea. U njenoj karijeri posebno je i pojavljivanje u planetarno popularnoj historijskog sagi “Vikinzi”. Prošla je kasting u modelingu, pokazale izvjesne glumačke sposobnosti, a zatim i snimila neke od scena čuvene serije. Na snimanju je imala priliku da se upozna i sa glumcem Alexom Andersenom koji glumi Ivara, sina Ragnara Lothbrocka.

Iris Bijedić u Vogueu

Već treću godinu živi u Dublinu i trenutno je pod ugovorom sa agencijom Assets Models. U Dublinu smo je i zatekli kada smo poželjeli s njom porazgovarati o onome što trenutno radi i kako je pandemija utjecala na njenu karijeru.

“Protekla godina je bila dosta teška i odrazila se i na modno tržište gdje su mnogi angažmani odloženi zbog velikih restrikcija kretanja kako u svijetu tako i u Irskoj, tako što se tice angažmana bilo je par za lokalne novine, business kataloge i fotografe”, ispričala je Iris za Furaj.ba.

Irska je za razliku od drugih evropskih zemalja imala i još uvijek ima jako rigorozne COVID restrikcije zbog čega je njeno snimanje u Španiji za dizajnericu Ana Herreros de Tejada moralo biti odgođeno. Trenutno se nalaze u trećem lockdownu gdje su ograničeni na pet kilometara kretanja od kuće, što Iris dosta teško pada, ali kao i inače nastoji da izvuče neku pozitivnu stranu.

“2020. godinu je definitivno obilježilo novo promaknuće u mojoj karijeri u International Procurementu koje je uslijedilo dosta rano, kao i vrijeme koje sam imala da se posvetim sebi, mogla bih reći prvi put nakon mnogo vremena, i jako užurbanog rasporeda te sam na tome sam mnogo zahvalna”, rekla nam je Iris.

Prošle godine je počela raditi na projektu u Gaiety School of Acting u Dublinu, gdje pripremaju predstavu u lokalnom pozorištu. No, zbog pandemije i taj je projekat odgođen za ovu godinu.

Iris Bijedić; Foto: Iva Zi

Od uspjeha koje naročito izdvaja je taj da je nakon završetka master studija kao najbolji i najmlađi student na Griffith Collegu u Dublinu započela svoju karijeru koja ide željenom putanjom, te je nakon godine rada u jednoj od najvećih irskih kompanija dostigla senior level i time se mnogo ponosi.

Svojih početaka i takmičenja u sarajevskoj Skenderiji rado se sjeća. Kaže da je još od malih nogu njena ljubav prema manekenstvu i sceni bila velika i da je još tada znala da je to nešto čime bi se voljela baviti neko vrijeme. Vremenom Iris je otkrila i ogromnu ljubav prema ekonomiji i studijima, te se to dosta odrazilo i na njenu manekensku karijeru.

Život u Irskoj za nju je jako lijep, no jedina stvar na koju se teško navikava je hladno i kišno vrijeme, te zbog toga razmatra mogućnost preseljenja u budućnosti.

Iris Bijedić; Foto: Iva Zi

“Moja svakodnevnica u Dublinu se mnogo razlikuje od one sarajevske, jer je mnogo užurbanija zbog svih poslovnih obaveza koje imam ovdje. Ono što Dublin definitivno čini posebnim su ljudi sa svih strana svijeta, te mnogi prijatelji koje sam ovdje stekla”, prokomentirala je Iris.

Sarajevo joj mnogo nedostaje, naročito divni ljudi, sarajevske ulice i hrana, posebno poslastice, jer je Iris veliki ljubitelj slatkog. U Bosnu dolazi često, te najradije vrijeme provodi u Sarajevu i Varešu sa porodicom i prijateljima.

Iris Bijedić; Foto: Iva Zi

“Svoju zemlju nosim u srcu i veoma mi je drago kada mogu pričati o našoj kulturi, običajima, predivnim mjestima i mnogim drugim stvarima i sve to prenijeti ljudima sa kojima se susrećem ovdje. Pored Sarajeva definitivno uvijek izdvajam i spominjem svojim prijateljima jedan gradić u Zeničko-dobojskom kantonu -Vareš. S obzirom na to da sam mnogo vezana za Vareš u kojem sam provela veliki dio svoga djetinjstva sa bakom, veoma mi je bitno da moji prijatelji znaju za taj grad i naravno posjete ako ikada budu imali priliku”, rekla je Iris.

Poželjela je da putuje, naročito na neku sunčanu destinaciju. Iako vjeruje da će i 2021. godina biti dosta nepredvidljiva, kaže da se raduje svakom novom trenutku i želi da 2021. godina bude puna zdravlja, smijeha, ljubavi i naravno novih uspjeha.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content