Bolji od šest hiljada drugih: Denis Avdić dobitnik svjetske nagrade UNESCO-a

Umijeće slikanja i poruka koju je svojim radom uputio Denis Avdić, učenik osmog razreda osnovne škole, zadivili su članove žirija na konkursu Peace Poles Internationala povodom Međunarodnog dana mira. Dodijelili su mu prvo mjesto i zlatnu medalju u njegovoj dobnoj kategoriji.

Ovo je priča o svestranom dječaku iz Jablanice, Denisu Avdiću. On je trinaestogodišnjak koji je između svakodnevnih školskih obaveza, sekcija, treninga karatea, časova u muzičkoj i školi slikanja, pronašao vremena i da napiše esej za konkurs u Japanu (The Goi Peace Foundation), podržan od strane UNESCO-a, ”The change I want to make”.

Nekoliko dana nakon što je poslao esej, putem e-maila je dobio informaciju o konkursu povodom Međunarodnog dana mira na temu ”May Peace Prevail”. Tema ga je zaintrigirala, te je svega nekoliko dana, do kasno u noć, radio na detaljima koje je zamislio; od poznate crkve u Moskvi, Taj Mahala, Big Bena, do Eiffelovog tornja ili Kipa slobode. Nije želio propustiti nijedan detalj koji je zamislio, a u sve je ukomponovao Stari most koji spaja obale i ljude.

Denis je svoj rad na takmičenje poslao bez ikakvih očekivanja, svjestan konkurencije koju je činilo preko 6.000 radova iz 79 zemalja svijeta. No, bez obzira na broj radova, talentovani Denis je ušao u finale i na osnovu odluke 61 internacionalnog sudije, pobijedio je u njegovoj dobnoj kategoriji.

Peace Poles International ima svoje ogranke po cijelom svijetu, a jedan od projekata im je i Peace Pole (Mirovni stub), koji šalju onima koji daju svoj doprinos u očuvanju mira i širenju ideja o miru. Do sada su stubove poslali i postavili u 180 zemalja, a doći će i u Bosnu i Hercegovinu, zahvaljujući Denisovom radu.

Naša zemlja može biti ponosna na činjenicu da obiluje pametnom i nadarenom djecom poput Denisa, a ovo je ujedno i očit dokaz da talenti iz malih zemalja mogu postići velike rezultate i biti primijećeni u svijetu!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content