Bolovi koje ne biste trebali ignorirati

Neke bolove koji se javljaju u našem tijelu poput glavobolje ili žgaravice često istrpimo, popijemo tabletu i nastavimo ih ignorirati. Ponekad oni mogu biti potpuno bezazleni, no u nekim situacijama možda nisu tako bezopasni kao što se čine.

Ilustracija: Pixabay

Ove bolove ne biste trebali ignorirati: 

Pulsirajuća bol u zubu

Ukoliko unesete nešto hladno u organizam, a odmah vas zabole zubi – dva su moguća razloga tome. Da su vam zubi samo osjetljivi, no postoji šansa i da se radi o bakterijskoj infekciji živca, pa otuda osjetljivost. Ako ne odete na pregled kod zubara koji će ustanoviti o čemu se tačno radi, moglo bi se desiti da se zbog bakterija infekcija proširi, a to je nešto što definitivno ne želite. Tako da – vrijeme je da posjetite zubara!

Oštar bol u donjem, desnom dijelu stomaka

Ukoliko se bol u donjem, desnom dijelu stomaka pojačava kroz sate i dane uz mučninu i povišenu temperaturu, vjerovatno vam je upaljeno slijepo crijevo. To se događa u trenutku začepljenja lumena crvuljka (izdanka u početku debelog crijeva) fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega dolazi do upale. Postoji vjerovatnoća i da je riječ o cisti na jajniku koje mogu da se pojave u bilo kom životnom dobu. Ove šupljinice ispunjene tečnošću u većini slučajeva su bezopasne i nestaju same od sebe.
Ipak, ako se radi o torziji ciste ili pucanju, može da izazove strašan bol. Stoga obavezno odite kod ljekara!

Prolazan bol u grudima

Povremeno osjećate bol u grudima, kao jaku žgaravicu ili osjećaj stezanja, kao da vas neko steže u korzet? Ako niste pojeli ništa jako začinjeno što bi moglo da prouzrokuje ove probleme, mogući uzrok je blagi srčani udar. Svake godine oko 10.000 žena mlađih od 45 godina doživi blagi srčani udar. Simptomi kod žena su blaži nego kod muškaraca, najčešće su to osjećaj pritiska u grudima, umor, bol u grlu i nedostatak vazduha. Kod mlađih žena srčani udar se može javiti za vrijeme intenzivnog vježbanja. Ako osjetite neki od simptoma, nazovite hitnu pomoć. Ljekari bi vas trebali poslati na EKG kako bi ustanovili je li srce bilo oštećeno, koliko i što je najbolji način liječenja.

Bol u abdomenu popraćena nadutošću ili gasovima

Ukoliko se u posljednje vrijeme osjećate naduto i muče vas gasovi, a znate da to nije od hrane koju jedete ili simptom PMS-a. najgori mogući scenario je rak jajnika. Godine 2007. Fondacija za prevenciju ginekoloških kancera je objavila koji su rani simptomi raka jajnika: nadutost, bol u abdomenu ili području karlice i otežano hranjenje. Ako simptome imate gotovo svakodnevno ili više od dva ili tri puta sedmično, vrijeme je da nešto preduzmete. Rak jajnika nije čest kao rak dojke ili pluća (otprilike jedna na 70 žena će ga dobiti), ali šanse su veće ako je rak imao neko u vašoj porodici ili ako nikad niste bili trudni. Zakažite pregled kog ginekologa i porazgovarajte o simptomima. Ako vaš ljekar posumnja na rak, poslat će vas na ultrazvuk.

Bol u leđima s trncima u nožnim prstima

Ako ste nešto teško nosili ili bili duže vrijeme savijeni, znate šta je bol u leđima. No takav bol obično rješava odmor i poneka krema protiv bolova. Ipak, ako se bol ne povlači posjetite ortopeda, moguće je da vam disk pritiska živac u kičmi. Bez odgovarajućeg tretmana, prijeti vam trajno oštećenje nerva.

Bol u nozi s naticanjem

Ukoliko vam je list na nozi veoma osjetljiv na jednom mjestu, vidljivo natečen, crven i topao na dodir, moguć uzrok je duboka venska tromboza (DVT), poznata i kao krvni ugrušak. Kako dođe do stvaranja krvnog ugruška: dugo sjedite, cirkulacija prestaje da vam funkcioniše kako bi trebalo, krv se nakuplja i nastaje ugrušak. Kad dovoljno naraste zapuši venu, a područje oko njega počinje da boli i otiče. Kod pušača i žena koje uzimaju sredstva za kontracepciju, postoji veća šansa da će im se stvoriti krvni ugrušak. Ne riješavajte problem sami, već posjetite ljekara, koji će ultrazvukom pogledati krvni ugrušak.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content