Bonn – njemački grad koji slavi Beethovena

Na obalama Rajne još od antičkog doba smjestio se jedan od najstarijih i najsimpatičnijih njemačkih gradova – Bonn, nekadašnji glavni grad Zapadne Njemačke i grad kojeg je proslavio jedan od najvećih kompozitora svih vremena Ludvig van Beethoven. Naročito se njime oduševe ljubitelji klasične muzike, kulture, te uživaju u naslijeđu koje je u ovom gradu za sobom ostavio veliki kompozitor, a u Bonnu ima čak 17 lokacija posvećenih njemu.

Panorama Bonna; Izvor: Getty Images/CJ_Romas

Autorica: Semra Hodžić

Rodna kuća slavnog virtuoza

Slavni virtuoz rođen je u ulici Bonngasse broj 20, u strogom centru Bonna, a njegova rodna kuća jedna je od glavnih turističkih atrakcija u pokrajini North Rhine – Westphalia. Rodna kuća danas je muzej, koja sa zgradama u okolini čini istraživački centar posvećen slavnom kompozitoru –Beethoven Haus, osnovan 1889. godine. Kuća koja prikazuje Beethovenov život i zaostavštinu i koja čuva najveću zbirka predmeta iz njegovog života renovirana je uoči godišnjice njegovog rođenja 2019. godine. Kolekcija sadrži više od 150 eksponata među kojima su prepiske, pisma, manuskripti, slike, namještaj i predmeti iz svakodnevnog života velikog kompozitora.  Tu su još i biblioteka, izdavačka kuća kao i dvorana za komornu glazbu.

Koncertna dvorana kraj rijeke Rajne

Beethoven je toliko zadužio Bonn, da mu grad kontinuirano vraća slavljenjem njegovog lika i djela. U gradu je tako izgrađena moderna dvorana za koncerte na obalama Rajne koja nosi naziv Beethovenhalle u kojoj se danas održavaju brojni koncerti raznih izvođača. Ova koncertna dvorana uvrštena je na listu UNESCO-vih spomenika svjetske kulturne baštine. Dom je Beethovenovog orkestra koji sa svojih 106 muzičara predstavlja jedan od najprominentnijih na njemačkoj orkestarskoj sceni. Svake sezone ovaj orkestar nastupa sa oko 120 opera i 50 koncerata. U dvorani se često održava i poznati Beethovenfest, četveromjesečni muzički festival, koji se slavi s jeseni svake godine još od 1845. Beethovenfest slavi kompozitorova djela predstavljena kroz oko sedamdeset koncerata u kojima učestvuju internacionalni orkestri, ansambli i solisti na više od 20 lokacija u gradu i okolini. Tokom trajanja festivala posjetioci imaju priliku da uživaju u brojnim muzičkim programima tokom kojih poznati umjetnici kombiniraju originalni zvuk sa modernim interpretacijama savremenih orkestara, kao i u pozorišnim i baletskim predstavama, edukativnim radionicama, jazz svirkama… Osim Beethovenfesta, u gradu se održava i Beethovenova sedmica – festival kamerne muzike koji se održava krajem januara i početkom februara.

Spomenici Beethovenu

Kada se jednom nađete u Bonnu, otkrit ćete da je grad najljepše upoznavati pješke ili na biciklu. A kada već šetate Bonnom, nećete moći a da ne prođete pored „Beethovena“, odnosno spomenika njemu. Najupečatljiviji se nalazi na Muensterplatzu, jednom od najvećih i najprometnijih trgova u Bonnu, gdje Nijemci rado odmaraju, piju kafu… uz budno oko Beethovena.  Spomenik koji se tu nalazi djelo je proslavljenog vajara Ernsta Henela iz Dresdena. Podizanje ovog spomenika je finansirano kroz dobrovoljne priloge, a otkriven je tokom prvog Beethovenfesta 12-og augusta 1845. godine.

Ukoliko budete uživali u šetnji po bonskim parkovima, čak na nekoliko mjesta primijetit ćete spomenike slavnom virtuozu. Najprije prilikom šetnje do Rheinaue parka , tamo ćete zateći skulpturu koja je izvedena po uzoru na crtež Pitera Brojera iz 1914. godine, zatim u Redoutenparku u kvartu Bad Godesberg gdje se nalazi bista Beethovenove glave koju je tokom šezdesetih kreirao Franc Roter. I na kraju, betonska bista Beethovenove glave, djelo Klausa Klameriha, koja još od 1990. godine privlači pažnju posjetilaca javnih vrtova Beethovenove dvorane. U bonskoj kolekciji spoljnih skulptura posvećenih ovom virtuozu, izdvaja se i ona koja je postavljena 2014. godine u Stadtgarten parku u vidu parcijalno bojenog bronzanog odlivka koji je djelo Markusa Luperca. Vrtovi Beethovenove kuće također imaju puno Beethovenovih bisti, među kojima je i ona autora Nauma Aronsona koja je podignuta 1905. godine.

Šta još izdavajamo u Bonnu?

  • Museumsmeile, institucija koja se sastoji od čak 5 muzeja posvećenih umjetnosti, historiji, tehnologiji i nauci
  • Univerzitet u Bonnu, palača iz 1697. godine koja će oduševiti ljubitelje arhitekture
  • Bonn Minister, rimokatoličku crkvu izgrađenu između 11. i 13. stoljeća
  • Poppelsdorfer Schloss, barokna palača i botanički vrt
  • Schloss Drachenburg, gotički dvorac
  • Altstadt, stari dio grada Bonna naročito popularan u proljeće kada ga prekrije trešnjin cvijet, simbol Bonna kojeg ste viđali na brojnim fotografijama
  • Altes Rathaus, gradska vijećnica iz 18. stoljeća
  • četvrt Südstadt gdje se okupljaju zaljubljenici u historicističku arhitekturu
  • muzej Haus der Geschichte gdje možete upoznati historiju Njemačke od kraja 2. svjetskog rata
  • Haribo fabrike i prodavnice – omiljene gumene bombone širom svijeta iznikle su upravo u Bonnu, kao i DHL.

Činjenice koje možda niste znali o Beethovenu | Furaj.ba

Za život njemačkog klasičnog virtuoza veže se mnoštvo nevjerovatnih činjenica, o kojima se čak i 250 godina nakon njegovog rođenja, piše, polemizira i prepričava – od nesretne životne ljubavi, tačnog datuma rođenja, pa sve do nekih nevjerovatnih činjenica o tome kako je njegov lik i djelo utjecalo na svijet koji je iza njega ostao.

 


Turistička organizacija Njemačke (GNTB) lansirala je kampanju Discover Beethoven čiji se početak podudario sa početkom proslave dvjestopedesete godišnjice rođenja ovog velikog umjetnika u 2020. godini.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content