Boračko jezero

Boračko jezero

Posebnu atrakciju Konjica i okosnicu njegove turističke ponude predstavlja Boračko jezero, najveće planinsko jezero Bosne i Hercegovine, koje okružuju zelena crnogorična i bjelogorična šuma između planina Prenj, Visočica i Bjelašnica.

Fotografije: Emira Azganović, Furaj.ba

Boračko jezero je udaljeno 20 km od Konjica i  smjestilo se na obroncima Prenja. Omiljeno je izletište i odmaralište domaćih i stranih turista, prvenstveno zbog bistre zelene vode ovog planinskog jezera, prijatnog za kupanje, odmor i rekreaciju.

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 405 m. Oblika je elipse, dugačko 786, široko 502 i dubine do 14 metara. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Bogato je raznovrsnom ribom, što predstavlja pravi raj za  ribolovce.

Boračko jezero je prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju, pripreme  sportskih ekipa te je zbog toga omiljeno izletište i odmaralište domaćih i stranih turista koji se mogu smjestiti u apartmane, sobe i bungalove, a za avanturiste postoje mjesta predviđena za kamp kućice i šatore.

Uz samo jezero smjestio se i autokamp površine 10 000 kvadratnih metara koji ima i video nadzor i fizičko obezbjeđenje 24 sata. Autokamp raspolaže sa kapacitetom od 200 mjesta, sa priključcima za struju i sanitarnim čvorom sa toplom vodom (18 toaleta), te besplatnom WI-FI internet konekcijom.

Udaljenost: Konjic – Boračko jezero

  • 20 km