Boračko jezero

  Boračko jezero

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #71

  Posebnu atrakciju Konjica i okosnicu njegove turističke ponude predstavlja Boračko jezero, najveće planinsko jezero Bosne i Hercegovine, koje okružuju zelena crnogorična i bjelogorična šuma između planina Prenj, Visočica i Bjelašnica.

  Boračko jezero

  Fotografije: Emira Azganović, Furaj.ba

  Boračko jezero je udaljeno 20 km od Konjica i  smjestilo se na obroncima Prenja. Omiljeno je izletište i odmaralište domaćih i stranih turista, prvenstveno zbog bistre zelene vode ovog planinskog jezera, prijatnog za kupanje, odmor i rekreaciju. Idealno je mjesto za porodicu i odmor a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učinit će boravak ovdje nezaboravnim.

  Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 405 m. Oblika je elipse, dugačko 786, široko 502 i dubine do 14 metara. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Bogato je raznovrsnom ribom, što predstavlja pravi raj za ribolovce.

  Boračko jezero je prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju, pripreme  sportskih ekipa te je zbog toga omiljeno izletište i odmaralište domaćih i stranih turista koji se mogu smjestiti u apartmane, sobe i bungalove, a za avanturiste postoje mjesta predviđena za kamp kućice i šatore.

  Boračko jezero

  AUTO KAMP

  Uz samo jezero smjestio se i autokamp površine 10 000 kvadratnih metara gdje brojni gosti provedu i cijelo ljeto. Auto kamp ima i video nadzor i fizičko obezbjeđenje 24 sata. Raspolaže sa kapacitetom od 200 mjesta, sa priključcima za struju i sanitarnim čvorom sa toplom vodom (18 toaleta), te besplatnom WI-FI internet konekcijom.

  Boračko jezero

  Postoji mogućnost iznajmljivanja i drvenih bungalova ili apartmana.

  Udaljenost: Konjic – Boračko jezero

  • 20 km
  Kako doći?

  Do Boračkog jezera dolazi se iz gradske jezgre Konjica, prateći putokaze. Put iz Konjica vodi krivudavom cestom, a prije nego se spustite do jezera, preporuka je da zastanete na vidikovcu i uživate u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda. Do jezera se može stići i preko planina Bjelašnice i Visočice.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  NAJLJEPŠA MJESTA ZA KUPANJE U BOSNI I HERCEGOVINI