Bosanac biciklom kreće iz Njemačke za rodnu BiH

Bosanac Suad Buljubašić, vozač autobusa u njemačkom gradiću Bottropu kod Dortmunda, ovog vikenda namjerava krenuti bicikom do rodne Bosne i Hercegovine.

Foto: WAZ

Buljubašić u subotu namjerava krenuti na put dug 3.000 kilometara, piše njemački Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Prije četiri godine, s namjerom da skine nekoliko kilograma, Sead je otkrio biciklizam. Nakon što je sa 145 kilograma spao na 90, nastavio je da vozi svakodnevno.

Kada je tek počinjao, prelazio je po 20 kilometara na dan, no sada vozi i 300 dnevno i ima tačno određenu dnevnu rutinu. Ujutro vozi bicikl, u podne se brine o svojoj porodici a popodne sjeda za volan autobusa.

“Zato sam preuzeo večernju smjenu,” rekao je za WAZ.

Vožnja biciklom do Bosne neće biti prvi takav poduhvat za njega. Prije dvije godine se pridružio grupi koja je vozila od Bottropa do Bosne, preko Austrije i Slovenije.

“U alpskim dolinama je bilo osam stepeni i padala je kiša. Gore na planinama je bilo minus četiri i padao je snijeg. A mi u kratkim pantolama,” prisjetio se.

Njegov poduhvat podstakao je jednog bh. državljanina u Švedskoj da pokrene akciju prikupljanja donacija za djecu sa poteškoćama u razvoju. On će se Buljubašiću, koji će prvo voziti 700 kilometara do švedskog Degenforsa, pridružiti i skupa će voziti od Malmea do Bosne.

Zbog toplotnog vala koji je ovih dana pogodio Evropu, planiraju preći ne više od 200 kilometara na dan, s obzirom na to da temperature dostižu i 40 stepeni.

“Ako bude potrebno, voziti ćemo noću. Računamo s tim da ćemo stići za 14 dana ali možda uspijemo i za 12,” kaže Buljubašić.

Obroci su također isplanirani. Ujutro normalan doručak sa zemičkama, u podne obrok od riže i navečer puno proteina.

“Moracemo piti puno tekućine. Računam da cu gubiti četiri do pet litara na dan,” zaključio je on.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content