Bosanac u holivudskom “Warner Brosu”

Sulejman Medenčević, rodom iz Dervente, počeo je raditi za prestižni američki filmski studio “Warner Bros”.

Sulejman Medenčević

Obznanio je to na svom Facebook profilu stavivši fotografiju s logom čuvenog filmskog studija i opisom: “Danas u mom novom uredu. Putovanje počinje”.

Medenčević je uspješni filmski snimatelj (direktor fotografije), učenik čuvene praške filmske Akademije, iza kojeg je 30 godina uspješne karijere u Los Angelesu, središtu američke i svjetske filmske industrije.

Rođen je u Derventi. Fakultetsko obrazovanje je započeo u Nacionalnoj školi dramskih umjetnosti u Beogradu, te ga je nastavio na čuvenoj češkoj Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU), gdje je magistrirao krajem 1980-ih godina.

Životni put ga je odveo u SAD, i tamo počinje živjeti svoje snove. Na poziv prijatelja predavao je u filmskoj školi na Univerzitetu California. Od 2010. godine član je prestižnog Američkog društva filmskih snimatelja (ASC), a nakon dugogodišnjeg angažmana u studiju “Disney”, upravo je počeo raditi u “Warner Brosu”.

Član je Američkog društva filmskih snimatelja (ASC), najprestižnije svjetske organizacije snimateljske struke, koja je osnovana davne 1919. godine.

Warner Bros nije prvi veliki studio u kojem je radio. Deset godina je radio na velikim projektima za Disney. Radio je na projektu serije “Oni” za studio “Amazon”, što je trenutno jedna od najgledanijih Amazonovih serija.

Njegov rad prepoznali su producenti koji rade novi projekt ‘Shining Vale’  i ponudili su mu da radi novu seriju za ‘Warner Bros’.

Tokom tri decenije rada u Los Angelesu sarađivao je sa velikim holivudskim imenima poput Lauren Bacall, Janet Leigh, Burt Reynolds, Tom Hanks, Billy Crystal, Lady Gagom itd, a na novom projektu radit će sa Courtney Cox.

Veliki je ljubitelj fotografije. Kao snimatelj je dobio brojne međunarodne nagrade, uključujući nominaciju za Zlatnu žabu na Međunarodnom filmskom festivalu za umjetnost kinematografije Camerimage 2004, kao i nagradu “Najbolja fotografija” na Međunarodnom filmskom festivalu u Španiji “Mostra di Valencia”. Snimio je više od petnaest igranih, kao i mnoštvo kratkih i dokumentarnih filmova.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content