Bosanska Krupa – krajiška ljepotica koja je dobila ime po djevojci

Još u antičko doba, u dolini smaragdnih rijeka Une i Krušnice živjela je, prema legendi, djevojka po imenu Krupana koja je sagradila tvrđavu Pset na brežuljku oko kojeg će kasnije niknuti grad. I baš zbog toga što je lijepa poput djevojke, tako se je i prozvala – Bosanska Krupa.

Una i tvrđava Pset; Foto: Općina Bosanska Krupa

Fotografije ustupila Općina Bosanska Krupa

Iako je po tom imenu poznata tek od 13. stoljeća, zna se da je područje za koje se pretpostavlja da se zvalo po župi Pset bilo naseljeno još u prahistorijsko doba keltsko-iliriskim plemenom Japodima o čemu svjedoče arheološki nalazi iz tog doba.

Foto: Općina Bosanska Krupa

Prvi poznati vladari Krupe i krupske tvrđave bili su već u 13. stoljeću feudalci Babonići, kada je Krupa bila najvažnije mjesto u srednjem Pounju. Kasnije su je osvajale Osmanlije, kada je u njoj bila smještena kapetanija i kada se izgradila kao poznati trgovački centar koji su porušili Austrijanci 1894. godine.

Foto: Općina Bosanska Krupa

Šta vidjeti u Bosanskoj Krupi?

Ovaj gradić na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine u potpunosti je okružen očaravajućim prirodnim ljepotama, koje su okosnica turističke ponude u Bosanskoj Krupi.

Foto: Općina Bosanska Krupa

No, kako i mimo prirodnih ljepota u ovom gradiću imate šta vidjeti, krenimo ispočetka…

Kulturno-historijski spomenici

Detalj s razglednice; Foto: Općina Bosanska Krupa

Čim ste se zatekli u centru Bosanske Krupe ne možete a da ne primijetite ostatke tvrđave Pset u strogom centru grada, koja je nekada imala važnu vojno-odbrambenu ulogu, a oko koje je nastao grad. Oko nje razvila se i krupska čaršija, u čijem srcu se nalaze i tri sestre koje kao da jedna drugu ljube – katolička i pravoslavna crkva, te džamija, istinski svjedoci multikulturalnosti ovog grada. Prilikom šetnje čaršijom možete još obići i zgradu Doma kulture izgrađenu 1902. godine, koja pod svojim kamenim okriljem čuva pokretno blago BiH – nacionalni spomenik “Zavičajnu zbirku grafika Boška Karanovića”, vrhunskog grafičara ovog podneblja i osnivača Likovne kolonije “Krušnica”.

Stari grad Jezerski i džamija; Foto: Općina Bosanska Krupa

Od značajnih kulturno-historijskih spomenika ne propustite posjetiti ni ostatke starog grada Jezerskog iz 13. stoljeća i drvenu džamiju u istoimenom, prekrasnom bosanskom selu kroz kojeg se možete provozati i biciklima.

Prirodne ljepote

Foto: Općina Bosanska Krupa

Kada siđete sa Pseta i pređete stari drveni most koji povezuje dvije obale rijeke Une, stići ćete do najpoznatijeg mjesta u gradu – izletišta Male ade koje se sastoji od sedam riječnih otočića na Uni povezanih drvenim mostovima. Izletište će oduševiti i vas i mališane jer je u potpunosti opremljeno dječijim igralištem, ljetnim terasama i ostalim potrebnim mobilijarom…


Zeleni raj u Bosanskoj Krupi | Furaj.ba

Zeleni otoci jesu osam ada povezanih drvenim mostovima na kojima se nalaze razni sadržaji poput dječijeg igrališta, teretane na otvorenom i odbojkaškog igrališta, ali su i prostor za relaksaciju, šetanje i odmaranje. Poznata po svojim bajkovitim prirodnim ljepotama koje su zaista jedinstvene na području Bosne i Hercegovine, Bosanska Krupa je od 2015.


Ukoliko ipak želite protegnuti noge i uživati u šetnji kroz prekrasan gradski i prirodni pejzaž, preporučujemo da krenete uređenom pješačkom stazom dugom 4,5 kilometara prema izletištu Šujnovac smještenom u kotlini planine Grmeč. Zrak je na tom izletištu toliko okrepljujući za vaša pluća, da ga nazivaju i vazdušnom banjom.

Pogled na kanjon rijeke Une; Foto: Općina Bosanska Krupa

Od posebnih prirodnih atrakcija izdavaja se i vrelo rijeke Krušnice, udaljeno 6 kilometara od centra grada, gdje ćete zateći vrlo impresivan prizor i hidrocentralu iz austro-ugarskog perioda koja i danas proizvodi električnu energiju. Cijeli tok rijeke Krušnice je izuzetno bogat ribom i često je mjesto održavanja takmičenja u mušičarenju (fly fishingu). Do izletišta Vrelo Krušnice iz Bosanske Krupe vozi turistički čamac (za 20 osoba), što ovom izletištu daje
posebnost i jedinstven doživljaj prirode.

Vrelo rijeke Krušnice; Foto: Općina Bosanska Krupa

Osim obilaska spomenutih izletišta, područje Bosanske Krupe možete obilaziti i aktivno – otići na neku turu sa Planinarskim društvom Grmeč, a okolina grada je idealna i za brdski biciklizam. Fantastične ture mogu vam pokazati članovi Kluba ekstremnih sportova “Urban X” kao i najpopularniju rutu: Bos. Krupa-Perna-Sokolov Kamen-Ćojluk-Bosanska Krupa. Ukoliko Bosansku Krupu obilazite za vrijeme toplih dana, ne propustite se okušati u raftingu i priuštiti sebi nezaboravnu avanturu sa UnatOure ekipom!

I to nije sve, na Uni i Krušnici koje su izuzetno bogate ribom možete pecati, voziti kajak, obavezno probati unsku ribu u nekom od mnogobrojnih restorana u prirodnom okruženju, kampovati, te odmarati u mnoštvu ribarskih kuća ili kuća za odmor koje su većinom smještene kraj vode.

Tradicionalne manifestacije

Bosanska Krupa često je mjesto održavanja malih sajmova, ali i tradicionalnih manifestacija koje uvijek privlače veliki broj posjetilaca. Najpoznatija je utrka tradicionalnim unskim lađama svakog ljeta na manifestaciji “Unski lađari”, a popularne su i “Potraga za kraljicom Une” što predstavlja lov na plemenitu ribu mladicu.

40. manifestacija “Unski lađari”; Foto: Općina Bosanska Krupa

Značajna manifestacija koja se održava u okolini Bosanske Krupe je i manifestacija u čast prosvjetitelja, reformatora, i vjerskog prvaka i bošnjačkog velikana koji je rođen 28.12.1870. godine u mjestu Arapuša pored Bosanske Krupe. Promocija ideja i rada uvaženog Reisa Džemaludina Čauševića održava se svake godine u njegovom rodnom mjestu kroz različite manifestacije i naučne skupove. U okviru manifestacije vrši se izdavanje publikacija u vezi njegovog života, održavanje izložbi poznatih slikara i ostali raznovrsni kulturni sadržaji. Mjesec obilježavanja ove manifestacije je mart.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli dron.ba (@dron.ba.videoprodukcija)

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content