Bosna i Hercegovina izabrana u Upravno vijeće Svjetske poštanske unije

Na Kongresu Svjetske poštanske unije (UPU), koji se održava u Abiđanu, Obala Bjelokosti, Bosna i Hercegovina je izabrana u Upravno vijeće ove specijalizirane institucije UN- a sa sjedištem u Bernu. Mandat Bosne i Hercegovine trajat će četiri godine, a u radu Kongresa učestvuje 158 država.

Prema riječima zamjenika voditelja bh. izaslanstva Nine Ćorića, Upravno vijeće je tijelo Svjetskog poštanskog saveza koje, između ostalog, osigurava kontinuitet rada ove institucije između dva kongresa tako što nadzire aktivnosti Međunarodnog ureda te tumači regulatorna, administrativna i pravna pitanja iz oblasti poštanskog prometa.

Također, usvaja proračun UPU-a, kao i strategiju razvoja poštanskog sistema u svijetu i ima ovlasti za usvajanje novih propisa i tehnoloških procedura, pojasnio je Ćorić, istakavši da se Vijeće redovno sastaje dva puta godišnje.

Na Kongresu se biralo i novo rukovodstvo Međunarodnog ureda, izvršnog tijela krovne institucije poštanskog sistema u svijetu. Za direktora je izabran Masahiko Metkoi iz Japana, a za njegovog zamjenika Marjan Osvald iz Slovenije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content