Bosna u tvom domu: Unikatni radovi s motivima bosanskog ćilima

  Bosna u tvom domu: Unikatni radovi s motivima bosanskog ćilima

  Bilo da su razasuti po svijetu ili da još uvijek žive ovdje – Bosanci i Hercegovci rado unose tračak domovine u svoje domove.

  Foto: Jon.ze

  Pa tako ko poželi malo Bosne u svom domu, on uroni u Jonze svijet i nađe djelić Bosne za sebe – ručno rađene, unikatne proizvode s motivima tradicionalnog bosanskog ćilima.

  Proizvodi su jedinstven spoj grafičkog dizajna i ručnog rada kojima u svoje domove unosite djelić bosanske tradicije, pa ukoliko ste u potrazi za poklonom ili potrebi za logotipom možda će vam se baš proizvodi ovog brenda dopasti.
  Foto: Jon.ze

  Iza vrlo popularnog brenda Jon.ze stoji Zehra Jonuz-Silajdžić koja se ovim vrlo interesantnim hobijem, a sada poslom, bavi već dvije godine. Kako kaže, ovo joj je nekada bio hobi, a sada je opsesija.

  “Motive nalazim na starim bosanskim ćilimima, neki mene sami nađu. Neko od kupaca želi da ima isti poslužavnik kao što mu je ćilim i meni tako mozak stane koliko je taj ćilim dobar i lijep, pa onda moram napraviti čitavu kolekciju od tih motiva”, ispričala je Zehra za Furaj.ba.

  Foto: Jon.ze

  Kako kaže, nekad joj samo sine da promijeni neke boje i dobije super kombinaciju, mada taj ćilim u suštini ne postoji jer se prije nije radilo od tih boja.

  Motive na ovim unikatnim radovima sama crta. Prije nekoliko godina završila je kurs grafičkog dizajna i od tada se pomalo bavi ovim poslom. Put je, na kraju, doveo do ćilima i Jonze priče koju danas pričamo.

  Njeni kupci i više su nego zadovoljni. Nekima je najteže izabrati proizvod koji bi kupili jer je svaki divan, i mnogi navode kako se ljubav i rad koji ulaže u ovaj posao osjete čak i na fotografijama. Najposebnija je pohvala ona u kojoj se navodi kako se u ovim proizvodima osjeti “duša Bosne”.

  Još uvijek studira na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a zbog obima posla, morala je uključiti i svoju porodicu u proces pravljenja proizvoda. A sve je tako lakše i ljepše, kada se radi zajedno i s puno ljubavi.

  S. Hodžić, Furaj.ba