Božićna bajka porodice Salaj

Božićna bajka porodice Salaj

U Grabovici pokraj Čazme, 60 kilometara udaljena od Zagreba nalazi se “Božićna priča” porodice Salaj, najpoznatije hrvatsko imanja koje uoči Božića i Nove godine zablista pod hiljadama božićnih lampica, koje dolazi posjetiti na hiljade Hrvata i turista iz cijelog svijeta.

Čazma je grad u Hrvatskoj udaljen svega 60 km od Zagreba i 30-ak km od Bjelovara na obroncima Moslavačke gore, poznata po netaknutoj prirodi – raju za rekreativce, lovce i ribolovce i sve ljubitelje prirodnih ljepota; bogata je kulturnim nasljeđem i ljudima koji njeguju stare običaje, na daleko je poznata po jednoj od najljepših crkvenih građevina u Hrvatskoj – Crkvi sv. Marije Magdalene, jednoj od rijetkih župnih crkvi u Hrvatskoj s dva tornja.

1-24

U prekrasnom okruženju netaknute prirode, uz slikovite brežuljke Moslavačke gore, imanje porodice Salaj u Grabovici pokraj Čazme u predbožićno i božićno vrijeme najpoznatije je i najatraktivnije mjesto u Hrvatskoj.

Priča koja vas ostavlja bez daha kada se upali četiri miliona lampica na površini od 35.000m2 počela je 2002. godine, kada su Nada i Zlatko Salaj prvi puta okitili svoje imanje. Svake godine povećavali su broj lampica, da bi ove godine imali čak 4 000 000 lampica! Postavljaju ih na biljke, drveće, drvene kućice, mostiće i od lampiona oblikuju figure na koje ni odrasli ne mogu ostati ravnodušni. Sve lampice i ukrasi počinju se postavljaju čak 6 mjeseci unaprijed.

Kako bi ugođaj bio potpun, kao podloga svjetlosnoj predstavi sviraju i tradicionalne božićne pjesme, a i dio lampica svira svoju melodiju. Cijeli ugođaj pojačan je spektakularnim vatrometom.

Na imanju postoji i veliki natkriveni prostor i štandovi s ugostiteljskom ponudom gdje se po povoljnim cijenama može probati dio kulinarske ponude, poput riba na rašljama, jela iz krušne peći i raznih poslastica.Tokom trajanja Božićne priče, na imanju se održavaju pozorišne predstave, radionice i prodajne izložbe gdje je moguće kupiti i suvenire.

Božićna priča traje od 30. 11. 2018. – 13. 01. 2019. godine, svakodnevno od 15:00 do 22:00 h.

Ulaz: 40,00 kuna (Djeca predškolske dobi, invalidi, štićenici domova za nezbrinutu djecu, djeca s posebnim potrebama, odrasli s posebnim potrebama – besplatno).

2-20

Želite li biti dio ove bajke iz Zagreba do Grabovice možete stići automobilom za nešto više od sat vremena  autoputom u smjeru Slavonskog Broda. Silazi se kod izlaza za Ivanič grad, a dalje je najjednostavnije pratiti putokaze do Čazme, odakle će vas do Grabovice također voditi putokazi.

Sa zagrebačkog Glavnog kolodvora tokom decembra vozit će “Božićni voz” do Ivanić Grada a dalje do imanja Salaj u Grabovici pokraj Čazme, voze autobusi. U okićenom vlaku bit će organiziran prigodni program za djecu u kojemu će sudjelovati sveti Nikola, Djed Božićnjak i vile.

Više informacija možete dobiti putem brojeva telefona 01 4573 208 te 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) ili putem e-maila posebni.vlakovi@hzpp.hr.

3-15