Brčko Distrikt se pobratimio s indonezijskim gradom Magelang

  Brčko Distrikt se pobratimio s indonezijskim gradom Magelang

  Prije nekoliko dana u indonezijskom gradu Magelang potpisano je pismo namjere između gradonačelnika grada Magelang, Sigita Widyonindita i šefa delegacije Brčko Distrikta, Damira Bulčevića. Vlada grada Magelang i Brčko Distrikta, potpisala je sporazum o pobratimljenju (Sister City), a dogovorena je saradnja na području obrazovanja, kulture i turizma.

  Svečanoj ceremoniji koja je upriličena u rezidenciji gradonačelnika grada Magelang, prisustvovala je i ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani, te biznis delegacija iz Bosne i Hercegovine koja je u Indoneziju stigla zbog poslovnih sastanaka, promocije privrede i turizma BiH.

  Povodom ovog, za oba grada važnog događaja, ambasadorica Indonezije u BiH, izjavila je da je grad Magelang izabran jer ima sličnosti s Brčko Distriktom, iako se jedan nalazi u Evropi, a drugi u Indoneziji.

  – Mislim da je najprikladnija saradnja u oblasti turizma, a zatim saradnja u području obrazovanja. Želimo da studenti iz regije Magelang imaju programe razmjene s Distriktom Brčko. Osim toga, jako je važna i trgovina, jer postoji luka – kazala je ambasadorica Amelia Achmad Yani.

  Damir Bulčević, Sigit Widyonindit i Amelia Achmad Yani

  Šefa delegacije Brčko Distrikta Damir Bulčević kazao je kako je potpisivanje pisma namjere otvorilo put za daljnju saradnju s gradom Magelangom, te da će od sada ovi gradovi moći međusobno razmjenjivati studente i predavače, ali i da će jedni druge upoznati sa svojom kulturom. Bulčević je pozvao delegaciju Vlade Magelanga da u oktobru ili novembru dođu u Bosnu i Hercegovinu, a posebno se nadaju njihovoj posjeti Distriktu Brčko.

  Gradonačelnik grada Magelang Sigit Widyonindito rekao je da će potpisivanje pisma namjere doprinijeti tome da jedni od drugih uče i upoznaju se, te da međusobno uspješno sarađuju na više polja.

  Magelang se nalazi 43 km sjeverno od Yogyakarte, a ovaj, kako ga još zovu, grad milion ruža, dobio je nagradu za Top 99 inovacija u javnoj službi i dva puta je bio proglašen kao najbolji “Smart city” u Indoneziji. Magelang je i najbliži glavni grad Borobuduru, budističkom spomeniku iz devetog stoljeća koji se nalazi oko 40 km sjeverozapadno od Yogyakarte.