Brčko, grad mostara, splavara i derbendžija

U plodnoj ravnici na ušću rijeke Brke u Savu, još u 16. stoljeću nastao je prelijepi grad kojeg danas znamo pod imenom Brčko, čvorište vodenih i kopnenih puteva koji povezuju Bosnu i Hercegovinu sa Zapadnom Evropom, čije se postojanje u tom kraju veže još za srednji vijek.

Kao naselje i tvrđava prvi put se spominje 1526, odnosno 1533. godine. Nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878, grad dobija naziv Brčka i taj naziv je zadržao do 1912, tj. do pred Prvi svjetski rat otkada se naziva Brčko. Porijeklo vodi od imena tursko utvrđenja koje se zvalo Beroska.

Sam grad počeo se razvijati kod stare skele, na ušću dviju rijeka, a njegovi stanovnici bili su mostari, splavari i derbendžije, tj. oni koji su zaduženi za čuvanje putne komunikacije na nesigurnim mjestima, odnosno klancima. Brčko se počelo značajno razvijati nakon 1548. godine kada je izgrađen put od Tuzle do grada koji je tad bio u sastavu Tuzlanskog kadiluka (sreza), a nakon toga razvija se sve intenzivnije zahvaljujući izvozu suhe i sirove šljive. Ubrzo grad postaje i trgovačko središte, a iz njega se izvozilo 25-30.000 tona suhe šljive u Austriju, Njemačku, Englesku i SAD. I dan-danas je poznati voćarski kraj.

Godine 1716. austrijska vojska je do temelja srušila Brčansku palanku – drveno utvrđenje koje je branilo prolaz uz rijeku Brku, a s njom su nestale i sve značajnije građevine izgrađene do tog vremena. Tek 1883. godine je otvorena Trgovačka škola, prva srednja obrazovna ustanova u bosanskoj Posavini.

Kroz Brčko protiče rijeka visokih obala Brka, a tu su još i rječice Tinja, Lomnica, Zovički potok, Lukavac i još nekoliko manjih vodotokova koji nabujaju tokom proljeća, kao i Sava, međunarodno plovna rijeka.

Šta posjetiti u Brčkom?

U starom gradskom jezgru možete posjetiti najvažnije znamenitosti Brčkog – danas simbole grada Vijećnicu i hotel „Posavina“.

U drugoj polovini 19-og stoljeća izgrađeni su prvi gradski Grand hotel “Posavina”, kojeg je vlastitim sredstvima izgradio brčanski trgovac Alijaga Kučukalić, i gradska Vijećnica. Hotel “Posavina” sagrađen je 1891. godine u austrougarskom stilu, a zgrada Vijećnice je baš poput sarajevske izgrađena u pseudomarskom stilu 1892. godine prema idejnom projektu arhitekta Aleksandra Viteka i izvođačkom projektu arhitekta Ćirila Ivekovića. U prvo vrijeme u Vijećnici je bila općina, zatim pošta, telegraf, Savska kapetanija, te Gradska knjižnica. Sada se u Vijećnici nalazi galerija, a 2004. godine je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tu je još i kuća Alijage Kučukalića, u blizini Bijele džamije, koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

U Brčkom vrijedi vidjeti i Atik – Savsku džamiju. Bila je to mala drvena džamija, izgrađena 1600. godine za potrebe građana i nefera – vojnika brčanske utvrde, najstarija u ovoj regiji. Kao i brojne druge, porušena je u ratu 1992. godine, no zablistala je ponovo starim sjajem 2007. godine kada je obnovljena i također proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Interesantna za vidjeti je i kula u Bijeloj, građena od 1795. do 1812. godine od kamena sa razrušenog franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi. Nekada je bila u vlasništvu begova Gradaščevića, a danas je također zaštićen nacionalni spomenik BiH. Među poznatim znamenitostima su i Krsmanovića kuća, velika i lijepa kuća zvana Dvorana izgrađena 1875. godine, te zgrada Islahijeta, također proglašena nacionalnim spomenikom BiH, kao i Bijela džamija, drvena Hadži-Pašina džamija, te crkva Presvetog Srca Isusova koja je djelo Karla Paržika.


Nacionalni spomenik BiH – Crkva Presvetog Srca Isusova u Brčkom | Furaj.ba

Prozračnost, čistoća, otmjenost i dostojanstvo U Grazu je tokom februara upriličena izložba najboljih arhitektonskih projekata iz BiH na selektivnoj arhitektonskoj izložbi Collegium Artisticum 2018, a među 18 odabranih projekata se našao i projekt arhitekata Jure Pranjića i Ane Bosankić iz arhitektonskog ureda Novi dom iz Tuzle.


Prilikom posjete njihovom gradu Brčaci će vam najradije preporučiti šetnju korzom, a zatim pored rijeke Save gdje se nalazi njihovo omiljeno izletište Ficibajr, gdje također možete pojesti ukusnu ribu na brodu i tako krunisati posjetu ovom prelijepom kraju.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content