Britanske biblioteke u telefonskim govornicama

Prepoznatljive crvene telefonske govornice polako nestaju diljem Velike Britanije, ali zahvaljujući lokalnim vlastima i Britanskom telekomu, pretvaraju se u biblioteke.

2002. godine, na ulicama Britanije je bilo 92 000 telefonskih govornica. Taj broj je sada spao na 51 500, od čega je samo 11 000 ovih legendarnih crvenih govornica. U toku posljednjih 20 godina, telefonske govornice polako nestaju jer ih ljudi više ne koriste – zbog sve veće upotrebe mobitela i interneta.

Ipak, za veliki broj gradova i sela, ove crvene govornice su dio kulturalnog identiteta i historije. One su spomenici i bitan dio izgleda i karaktera određenog mjesta, a mještani ne žele prazna mjesta tamo gdje su one nekad stajale. Zbog toga su pokrenute peticije u kojima mještani mole Britanski telekom da ih ne uklanja.

Kako bi spasio telefonske govornice, koje bi inače bile uništene, Britanski telekom je 2009. godine predstavio program pod nazivom ”Usvojite kiosk”. Ovaj program je omogućio lokalnim udrugama da kupe kiosk za simboličan iznos od 1 funtu, kako bi ih pretvorili u nešto drugo. Kada telekom dobije potvrdu o vlasništvu, oni uklone telefon, a govornicu ostave na mjestu. Od 2009., usvojeno je preko 1500 telefonskih govornica, koje su prenamijenjene u  cvjećare, kafiće, trgovine, umjetničke galerije i najpopularnije – u biblioteke. Lokalna udruga za očuvanje srca je čak u neke govornice umetnula defibliratore i na taj način možete spasiti nečiji život dok čekate da stigne hitna pomoć.

Većina ovih ovakvih biblioteka ostaje otključana – svako može doći i uzeti knjigu ili DVD kada hoće. Jedino pravilo je da se svaki uzeti predmet mora zamijeniti drugim – kako biblioteka ne bi ostala bez inventara. Knjige, DVD-ovi i časopisi doniraju mještani.

Male ženske teme / Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content