Britanski “Telegraph”: BiH nepravedno zapostavljena

Britanski Telegraph podijelio je zanimljiv članak o razlozima zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu navodeći kako je naša zemlja nepravedno zapostavljena.

Mostar noću; Foto: Depositphotos

Autorica teksta Laura Sanders navodi da biste za novac od putovanja kojim biste mogli platiti odlazak u Barcelonu i Dubrovnik, mogli posjetiti BiH, gdje biste mogli pojesti obrok koji košta manje od pet funti (oko 11 KM), te upoznati neobičnu kulturu i posjetiti nacionalne parkove.

“Evropski gradski odmor u kojem hrana vani košta manje od pet funti. Bosna i Hercegovina je mjesto bez gužve te dom nacionalnih parkova i neobične kulture”, navela je Sanders dodajući kako se BiH u turističkom smislu zanemaruje te da se ona često posjećuje samo usput kada se turisti iz Hrvatske odluče promijeniti sredinu.

“Iako su jeftini autobusi iz Hrvatske posljednjih godina povećali broj posjetitelja, većina dolazi tokom ljetnih mjeseci i ostaje samo dan ili dva. To je nepravda ne samo za ovu uzvišenu zemlju, već i za vaš bankovni saldo – boravak ovdje košta manje od pola cijene najbliže hrvatske alternative.

Sanders čitaocima Telegrapha preporučuje da se upoznaju s historijom i kulturom BiH te da posjetite Mostar, Blagaj, Počitelj i vodopad Kravice. Također, Sarajevo se smatra nezaobilaznom stanicom, ali ističe da posjetite Nacionalni park Sutjeska te atrakciju divljih konja iznad Livna.

Dodaje i da svakodnevno brojne turiste u BiH oduševljava hrana koja je vrlo ukusna i jeftina, te da su tradicionalni recepti stari 500 godina.

“Obrok po izboru za svakog posjetitelja koji prvi put dolazi su omiljeni ćevapi, obilna ‘pita’ punjena nježno začinjenim ćevapima, sirovim bijelim lukom narezanim na kockice i ajvarom. To je popularan ručak kao i burek. Zaliven pivom ili bosanskom kafom, najveći račun koji sam napravio za cijeli ručak bio je pet funti”, navela je autorica teksta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content