Bruce Dickinson će ponovo nastupiti u Sarajevu

Na društvenim medijima je objavljena “Jon Lord’s Concerto For Group And Orchestra” turneja rock ikona koje sviraju Deep Purple, a turneja uključuje i Sarajevo.

 

Foto: Milomir Kovačević Strašni

Koncert bi se trebao održati u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji gdje bi trebali nastupiti 22. marta 2023. godine.

To bi značilo da će u Sarajevo ponovo nastupiti legendarni frontmen heavy metal benda Iron Maiden – Bruce Dickinson koji je veliki prijatelj glavnog grada BiH.

Podsjećamo da je Bruce Dickinson sa svojom grupom došao u opkoljeno Sarajevo 14. decembra 1994. godine kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru. On je doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip.

Tim povodom mu je 2021. godine na Dan grada Sarajeva 6. aprila uručeno priznanje Počasni građanin Sarajeva.

Uz Dickinsona će na ovom koncertu nastupiti čitav niz legendarnih imena: John O’Hara na klavijaturama, Tanya O’Callaghan na basu, Kaitner Z Doka na gitari, Bernard Welz na bubjevima i Mario Argandonija – udaraljke, uz pratnju Zagrebačke filharmonije.

“Concerto For Group And Orchestra”, kao projekt kompozitora i osnivača Deep Purplea i člana Whitesnakea, Jona Lorda, prvi je put zasvirao pod Kraljevskim filharmonijskim orkestrom i vodstvom poznatog engleskog kompozitora Malcolma Arnolda u londonskom Royal Albert Hallu 1969. u Londonu.

Ovaj projekt je bio ponovno oživljen za svoju 30. godišnjicu 1999. godine, a Jon Lord izvodio ga je nekoliko puta tokom karijere solo umjetnika. 2011. snimio je potpuno izmijenjenu studijsku verziju “Concerta For Group And Orchestra” pod palicom Paula Manna koji ga i vodi nakon smrti Jona Lorda, s Bruceom Dickinsonom kao vokalom.

Sjećanje na koncert legendarnog Bruca Dickinsona u Sarajevu

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content