Brze i zdrave proljetne salate

Ljubitelji salata vole proljeće jer nam donosi mnogo povrća i dobre energije

Salata sa svježim povrćem i piletinom

Sastojci za jednu osobu:

  • 150 g pilećeg filea
  • 5 listova zelene salate
  • 1 svježi paradajz
  • 5-6 komada svježih šampinjona
  • 4-5 maslina punjenih paprikom
  • 5 kriški mlade tikvice
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 kašike svježe iscjeđenog limunovog soka

Priprema:

  1. Pileći file namažite s nekoliko kapi maslinovog ulja, te pustite da odstoji malo i ispržite.
  2. Povrće operite i narežite, samo šampinjone očistite i ostavite cijele.
  3. Pred kraj kad su odresci skoro pečeni, na 3-4 minute stavite cijele šampinjone na tavu s mesom i isto tako 2-3 min tikvice.
  4. Kad su povrće i meso isprženi, slažite na tanjir zelenu salatu koju pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka, te malo soli. Na salatu slažite redom paradajz, meso, tikvice, šampinjone i narezane masline. Sve prelijte ostatkom soka od limuna.


Salata s avokadom

Sastojci:

  • 4 šoljice miješane zelene salate (puterica, kristalka, rikola i sl.)
  • 2 šoljice klica po izboru
  • 2 srednja krastavca, nasjeckana
  • 1 avokado
  • 1kašika suncokretovih sjemenki
  • 1 kašika sjemenki tikve
  • svježi peršun

Dresing:

  • 1 kašika soka od limuna
  • 1/8 šoljica jabukovog sirćeta
  • 1/4 šoljica maslinovog ulja
  • pola kašičice senfa
  • so i biber

 

Priprema:

  1. Nakon što ste oprali i narezali sve povrće, stavite ga u zdjelu sa sjemenkama, pa malo promiješajte.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za dresing i prelijte preko salate, te posipajte svježe nasjeckanim peršunom.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content