Ljubitelji salata vole proljeće jer nam donosi mnogo povrća i dobre energije
Salata sa svježim povrćem i piletinom
Sastojci za jednu osobu:
- 150 g pilećeg filea
- 5 listova zelene salate
- 1 svježi paradajz
- 5-6 komada svježih šampinjona
- 4-5 maslina punjenih paprikom
- 5 kriški mlade tikvice
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2-3 kašike svježe iscjeđenog limunovog soka
Priprema:
- Pileći file namažite s nekoliko kapi maslinovog ulja, te pustite da odstoji malo i ispržite.
- Povrće operite i narežite, samo šampinjone očistite i ostavite cijele.
- Pred kraj kad su odresci skoro pečeni, na 3-4 minute stavite cijele šampinjone na tavu s mesom i isto tako 2-3 min tikvice.
- Kad su povrće i meso isprženi, slažite na tanjir zelenu salatu koju pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka, te malo soli. Na salatu slažite redom paradajz, meso, tikvice, šampinjone i narezane masline. Sve prelijte ostatkom soka od limuna.
Salata s avokadom
Sastojci:
- 4 šoljice miješane zelene salate (puterica, kristalka, rikola i sl.)
- 2 šoljice klica po izboru
- 2 srednja krastavca, nasjeckana
- 1 avokado
- 1kašika suncokretovih sjemenki
- 1 kašika sjemenki tikve
- svježi peršun
Dresing:
- 1 kašika soka od limuna
- 1/8 šoljica jabukovog sirćeta
- 1/4 šoljica maslinovog ulja
- pola kašičice senfa
- so i biber
Priprema:
- Nakon što ste oprali i narezali sve povrće, stavite ga u zdjelu sa sjemenkama, pa malo promiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za dresing i prelijte preko salate, te posipajte svježe nasjeckanim peršunom.