Budva – metropola turizma Crne Gore

Metropola turizma Crne Gore – tako turisti zovu više od 2.500 godina star grad koji je smješten na najljepšem dijelu Mediterana. Budva predstavlja jedinstven spoj bogate kulture i istorije i izuzetno modernih sadržaja, pa se iz tog razloga posebno ističe na svjetskoj mapi turističkih destinacija.

Foto: Furaj.ba

Fotografije: Furaj.ba

Priroda je darovala budvansku rivijeru nesvakidašnjom ljepotom, najljepše plaže Crne Gore, pjeskovite, šljunkovite, nalaze se upravo ovdje. U zaleđu rivijere nalaze se sela koja predstavljaju autentičnu turističku ponudu, prije svega zbog prirodnog okruženja i značajnih kulturno-historijskih objekata. Ljubitelji prirode i aktivnog odmora ovaj kraj mogu obići pješačkim stazama sa kojih se praktično sve vrijeme pruža očaravajući pogled na pučinu. Teško je pronaći manju oblast sa većim brojem kulturnih spomenika, uglavnom manastira i crkava, koji datiraju unazad do XI vijeka, iako tragova o životu na budvanskoj rivijeri ima iz vremena starih Grka, Enhelejaca, Ilira i Rimljana.

Foto: Furaj.ba

Gastronomska ponuda je ono što Budvu čini posebno uzbudljivom. U više od 100 restorana na budvanskoj rivijeri može se naći najbolje što ovo podneblje ima da ponudi. Iako pretežno mediteranska, budvanska kuhinja podrazumijeva bogatu lepezu recepata, autohtonih i prilagođenih.

Na 25 kilometara dugoj rivijeri, u privatnom smještaju, koji je postao pravi ponos Budve budući da parira najkvalitetnijem hotelskom smještaju, nalazi se oko 32.000 ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje. Potez od plaže Jaz do plaže Buljarica podrazumijeva i preko 130 hotela, od kojih je više od polovine hotela visoke kategorije, sa 4 i 5 zvjezdica, hotele sa kongresnim, SPA i wellness sadržajima, turistička naselja sa dječijim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i male, boutique hotele, koji plijene šarmom primorskog gradića.

Foto: Furaj.ba

Dramatično razuđen reljef, koji karakteriše, s jedne strane, biserni đerdan od preko 30 većih i manjih pješčanih i šljunkovitih plaža i, s druge strane, goli i sivi crnogorski krš dinamičnog Lovćenskog masiva, azurno plavetnilo mora, blaga i topla mediteranska klima sa obiljem sunčanih dana, raskošni vegetacijski dekor i niz drugih prirodnih pogodnosti, čine jedinstveni pejzažni kolorit budvanske rivijere.

Foto: Furaj.ba

Ukoliko želite da promijenite ambijent, i umjesto u moru uživate u nešto drugačijim krajolicima – ne morate napuštati granice budvanske općine. Budva na svojoj rivijeri dugačkoj 25 kilometara ima oko 50 kilometara pješačkih staza koje prolaze kroz predivno zaleđe, povezujući autentična primorska sela.

Svim ljubiteljima prirode i aktivnog sporta preporučujemo pješačke staze na sledećim lokacijama:

• Lastva Grbaljska → Krapina → Pobori → Manastir Stanjevići
• Koložun → Stanjevići → Brajići → Ograđenica → Paštrovska gora
• Brajići → Selo Kuljače → Pržno
• Koritnica → Jarišta → Krapina
• Stanjevići → Lapčići
• Tudorovići → Ograđenica

Foto: Furaj.ba

Historijski najpoznatija pješačka staza je Jegorov put, koji je 10 godina klesao u kamenu, od Miločera do Čelobrda, jednoruki ruski monah Jegor Stroganov, iz manastira Praskvica, a priča o njemu inspirisala je brojne umjetnike i pokrenula veliki broj ljudi da prošetaju ovim putem i sa vidikovca na Čelobrdu načine neke od najupečatljivijih fotografija sa svog putovanja.

Sastavljena od malih, očaravajućih kamenih kuća, sela budvanske rivijere svjedoče o tradiciji ruralnog područja Budve. Doživljaj ljeta je ovdje sasvim drugačiji.

U ovim krajevima se puno drži do tradicije i običaji su, iako prilagođeni savremenom dobu, u velikoj mjeri sačuvani. Zahvaljujući tradiciji očuvao se specifičan kulturni identitet ovdašnjeg stanovništva.

Foto: Furaj.ba

Teško je pronaći manju oblast sa većim brojem kulturnih spomenika, uglavnom manastira i crkava, koji datiraju unazad do XI vijeka. Njihove riznice čuvaju artefakte visoke umjetničke i historijske vrijednosti.

Domaća kuhinja je u punom skladu sa okolnom prirodom, općim uslovima života, kulturom mještana i utjecajem velikih država koje su nekada gospodarile ovim prostorima.

Zdrav prirodni ambijent, tradicionalna kuhinja, svježe domaće voće i povrće, izvorska voda, mogućnost uživanja u šetnjama brdskim i planinskim krajem obale i upoznavanja sa historijom i kulturom ovog kraja, blizina najljepših plaža na budvanskoj rivijeri – samo su neki od razloga zbog čega budvanska sela nazivaju biserima jadranske obale koji se moraju obići.

Foto: Furaj.ba

Potez od plaže Jaz do plaže Buljarica podrazumijeva preko 130 hotela, od kojih je više od polovine hotela visoke kategorije, sa 4 i 5 zvjezdica, hotele sa kongresnim, SPA i wellness sadržajima, turistička naselja sa dječijim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i male, boutique hotele koji plijene šarmom primorskog gradića.

Na 25 kilometara dugoj rivijeri, u privatnom smještaju, koji je postao pravi ponos Budve budući da parira najkvalitetnijem hotelskom smještaju, nalazi se oko 32.000 ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje.

Foto: Furaj.ba
Foto: Furaj.ba

Za više informacija o svim aktuelnostima i turističkoj ponudi grada Budve, posjetite www.budva.travel

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content