Bunski kanali – tamo gdje se grle Buna i Neretva

  Bunski kanali – tamo gdje se grle Buna i Neretva

  Koliko puta ste samo prošli pored njih na putu do Počitelja i Čapljine, a da niste ni pomislili da se do vas nalazi nevjerovatan prirodni fenomen.

  Foto: Dron.ba/Printscreen

  Jedna od najvećih atrakcija na rijeci Neretvi su Bunski kanali – uski kanal kojim protječe Neretva, gdje se preko sedrene barijere u nju ulijeva njena lijeva pritoka Buna. Pravi prirodni zagrljaj stijena, vode i zelenila, različit u svako doba godine. Najljepši je ipak ljeti, zbog količine vode i zbog toga što se tada može vidjeti kako se cijela Neretva ulijeva u uski kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara, koji je na ovom području nastajao stotinama godina.

  Bunski kanali nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar – Čapljina. Najatraktivnija je to staza za kajakaše i kanue, gdje su osamdesetih godina prošlog stoljeća na tom mjestu oni vježbali za svjetske i evropske medalje. U bivšoj Jugoslaviji bili su zaštićen spomenik prirode. Danas ih posjeti tek rijetki turista koji zna za njih, i pokoji ribar.

  Pogledajte kako izgleda ovo čudo prirode:

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

  Objavu dijeli dron.ba (@dron.ba.videoprodukcija)