Bunski kanali – tamo gdje se grle Buna i Neretva

BiH Bucket List Challenge

Izazov #85 Posjeti mjesto gdje se grle Buna i Neretva

Koliko puta ste samo prošli pored njih na putu do Počitelja i Čapljine, a da niste ni pomislili da se u neposrednoj blizini nalaze Bunski kanali, nevjerovatan prirodni fenomen.

Foto: Furaj.ba

Jedna od najvećih atrakcija na rijeci Neretvi su Bunski kanali – uski kanal kojim protječe Neretva, gdje se preko sedrene barijere u nju ulijeva njena lijeva pritoka Buna.

Pravi prirodni zagrljaj stijena, vode i zelenila, različit u svako doba godine. Najljepši je ipak ljeti, zbog količine vode i zbog toga što se tada može vidjeti kako se cijela Neretva ulijeva u uski kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara, koji je na ovom području nastajao stotinama godina.

Foto: Furaj.ba

Bunski kanali nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar – Čapljina. Najatraktivnija je to staza za kajakaše i kanue, gdje su osamdesetih godina prošlog stoljeća na tom mjestu oni vježbali za svjetske i evropske medalje. U bivšoj Jugoslaviji bili su zaštićen spomenik prirode.

Ranije su za njih znali lokalni ribar ili pokoji turista, a danas, zahvaljujući borbi mještana Hercegovine protiv gradnje hidroelektrana na Buni, otkriven je ovaj biser koji postaje sve posjećeniji.

Bunski kanali
Foto: Furaj.ba

Obucite prikladnu obuću i prošetajte do Bunskih kanala prateći znakove, dođite do mosta koji služi kao vidikovac za nahraniti oči, smiriti dušu, udahnuti zrak zasićenim kapima Neretve i Bune i napraviti fotke za naš izazov.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #85 – Posjeti mjesto gdje se grle Buna i Neretva

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Bunske kanale.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content